TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Mišarski višeboj

Izvor: printscreen

Mišarski višeboj

Ova manifestacija organizuje se u avgustu mesecu, i posvećena je proslavi slavnog događaja iz srpske istorije Boja na  Mišaru, koji se odigrao avgusta 1806. godine. Velika pobeda srpskih ustanika pod vođstvom Karađorđa Petrovića nad turskom vojskom, večna je inspiracija naroda ovoga kraja i opomena da se stari amaneti ne zaborave.

Mišar je udaljen od  Šapca 6 km i nalazi se na putu ka Obrenovcu i Beogradu. U centru sela nalazi se spomenik Karađorđu i mišarskim junacima kao i muzejska postavka posvećena ovom događaju, ispostava Narodnog muzeja iz Šapca.

Ova manifestacija traje nekoliko dana i uključuje različite sadržaje, kao što su: svečana Akademija posvećena ovom slavnom događaju, polaganje venaca na spomenik sa prigodnim umetničkim programom, sportski susreti i brojna druga događanja.

Najatraktivniji događaj je svakako Mišarski višeboj, gde se najveštiji konjanici takmiče u više disciplina koje podrazumevaju veliku veštinu u jahanju i baratanju oružjem, a sve u cilju osvajanja laskave titule “Mišarskog junaka”. Tada se na Šabačkom hipodromu okupi impozantan broj gledalaca koji zdušno bodre takmičare. Veoma je zanimljiv defile konjanika kroz Šabac, odevenih i opremljenih kao iz dela Janka Veselinovića, kako jašući na nagizdanim konjima evociraju uspomene na neka davna, slavna vremena.

Izvor fotografije

  • misar: printscreen

4 years ago / No Comments