TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Novinari i turistički vodiči na promotivnoj turi u Lipolistu – najava “Ruža Lipolista”

Izvor: printscreen

Novinari i turistički vodiči na promotivnoj turi u Lipolistu – najava “Ruža Lipolista”

U želji da predstavimo lepotu ruže na njenom izvoru, a vrednom radu ružara Lipolista damo podršku pred tradicionalni Festival, koji se ove godine održava od 18. do 20. juna, u najmirisnijem selu Srbije ugostili smo novinare i turističke vodiče. Oni su najpre posetili Rasadnik „Topalović“, koji se svrstava u vodeće proizvođače ruža i ukrasnog bilja u okruženju. O proizvodnji, izazovima i mogućnostima gostima je govorio domaćin Milan Topalović, najavljujući učešće svog rasadnika i na predstojećem festivalu.

SKUP KOD TOPALOVICAIzvor: printscreen
Gosti su potom posetili Etno dvorište Slobodana Topalovića, koji decenijama prikuplja pomalo zaboravljene i odbačene delove tradicionalnog mačvanskog sela. U autentičnom ambijentu Ana Pavlović, turistički vodič predstavila im je običaje Mačve i upoznala ih sa novom turom „Lipe listaju, ruže cvetaju, a devojke se udaju u junu“.
ETNO DVORISTE SVIIzvor: printscreen
O Festivalu cveća, koji ulazi u treću deceniju postojanja, govorilo se u dvorištu Milana Marinkovića, uzornog proizvođača ruža, ali i svojevrsnog hroničara Festivala. Grad je i ove godine pokrovitelj manifestacije koja afirmiše vredan rad ružara i lepotu kraljice cveća, rekao je Nemanja Pajić, zamenik gradonačelnika Šapca i predsednik Organizacionog odbora Festivala. – Festival ima i veliki ekonomski i turistički potencijal, što grad prepoznaje i zato daje podršku i afirmiše vredan rad proizvodđača cveća u Lipolistu. Oni godišnje proizvedu oko milion sadnica ruža koje se izvoze na tržište brojnih evropskih zemalja i Rusije, što dokazuje njihov kvalitet – rekao je Nemanja Pajić, zamenik gradonačelnika.
KZN MARINKOVICIzvor: printscreen
Na značaj manifestacije i važnost podrške grada ukazao je domaćin Milan Marinković, a Tomislav Marinković, priznati srpski pesnik najavio je da će u okviru Festivala ove godine, u petak, 19. juna, na ovom mestu biti predstavljena knjiga čije se izdanje očekuje „Pisac u vrtu“, zbirka priča istaknutih srpskih književnika koji imaju neku od sadnica iz ovog mačvanskog sela. – Grad Šabac koji daje podršku ovoj manifestaciji i Turistička organizacija, kao organizator, mogu da posluže kao dobar primer svima kako se radi i kako se razvija turizam. Ovo mesto i festival trebalo bi da vidi svaki studente turizma i svaki vodič, što bi ovde dovelo i veći broj gostiju – rekla je prof. dr Snežana Štetić, profesorka Visoke turističke škole u Beogradu. Među gostima je bila i Slavka Nedeljković, dugogodišnja predsednica Udruženja preduzetnika u seoskom turizmu, kojoj su za podršku i pomoć u afirmaciji Šapca prigodne poklone uručili Milojka Kovačević, vlasnica Vile “Albedo” u Varni i domaćin Milan Marinković.
PESKIR MARINKOVICIzvor: printscreen
Festival će biti otvoren u četvrtak, 18. juna u šabačkoj pešačkoj zoni programom „Samo da ruže lepše cvetaju i mirišu“ u kom učestvuju učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i mladi šabački recitatori. Podela ruža biće pozivnica za izložbu cveća, a u romantičnoj priči o lepoti ruže u večernjim satima svoj doprinos daće grupa „The Frajle“, donoseći duh „vojvođanskog tanga“, na koncertu koji počinje u 21 čas u centru Šapca. Program „Jutros mi je ruža procvetala“ u Etno dvorištu Slobodana Topalovića, u petak, 19. juna, u kom učestvuju Amatersko pozorište „Vožd“ iz Mišara i folklorna sekcija iz Lipolista, podsetiće na tradiciju, a izložba cveća biće otvorena u subotu, 20. juna u 11 časova.
VAJAT TURAIzvor: printscreen
Ove godine očekuje se rekordan broj izlagača, rečeno je na prezentaciji u Lipolistu, a Turistička organizacija Šapca, pod pokroviteljstvom Grada, okupiće i pčelare i predstavnike različitih zanata, koji će biti u prilici da posetiocima prikažu svoju veštinu. I ove godine biće izabrani najbolji proizvođači, najlepši aranžmani i najkreativniji prestavnici poljoprivrednih škola u Srbiji u izradi aranžmana od ruža. U programu će učestvovati KUD „Abrašević“, UA „Čivija“ i ANI „Hajduk Stanko“, kao i sekcija „Gospodar Jevrem“.
ANA I JIzvor: printscreen
ruzaIzvor: printscreen

Izvor fotografije

  • SKUP KOD TOPALOVICA: printscreen
  • ETNO DVORISTE SVI: printscreen
  • KZN MARINKOVIC: printscreen
  • PESKIR MARINKOVIC: printscreen
  • VAJAT TURA: printscreen
  • ANA I J: printscreen
  • ruza: printscreen
  • NASLOVNA: printscreen

6 years ago / No Comments