TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu

Izvor: printscreen

Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu

„Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu“ počinju danas i trajaće dva dana, 6. i 7. aprila 2016. godine.  Ova kulturna manifestacija biće utemeljena sa ciljem oživljavanja moderne evropske tradicije koja je bila osnovna  duhovna i poetička paradigma  stvaralačke koncepcije Stanislava Vinavera, najevropskijeg pisca srpske književnosti 20. veka, samim tim i najevropskijeg Šapčanina. Program manifestacije održaće se u Biblioteci šabačkoj, Narodnom muzeju i Šabačkom pozorištu.
Ideja je da ova manifestacija  pokriva oblasti književnosti, muzičke, pozorišne, likovno-primenjene umetnosti, nauke i izdavaštva, zasnovanih na brizi za očuvanje i negovanje imena i stvaralačke baštine Stanislava Vinavera, utemeljene na modernim evropskim i nacionalnim vrednostima.
Poster-page-001Izvor: printscreen
Šabac je grad kulture, a Stanislav Vinaver deo našeg kulturnog nasleđa. Pokušavamo da u vremenu skrajnute kulture, u Šapcu napravimo oazu u kojoj se kultura živi na moderan način. Stanisalv Vinaver nikada nije zaboravio da je iz Šapca i da se u Šabac uvek vraćao s ljubavlju. O Šapcu je Vinaver govorio sa fascinacijom i  vraćao se vrednostima koje je Šabac darovao srspkoj kulturi. Namera Šapca temelji se na širenju i upoznavanju sveukupnog društva sa idejama koje je Vinaver uneo iz evropske i svetske tradicije u srpsku književno-umetničku baštinu, što će doprineti i daljem razvoju i  afirmaciji modernih vrednosti u srpskom kulturnom i umetničkom prostoru. Manifestacija “Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu” zasnivaće se na razvijanju saradnje sa književnim i umetničkim udruženjima i organizacijama u zemlji i inostranstvu; potom na saradnji sa inostranim fakultetima, kulturnim i umetničkim institucijama na kojima se izučava i neguje srpska književnost, umetnost  i kultura.
Grad Šabac želi da svake godine bude vinaverovska prestonica evropske kulture, da kroz Vinaverov duh govore sve one vrednosti kojima se on bavio i da se u ovoj sredini dešava susretanje srpske i ostalih kultura koje je Vinaver „unosio“ preko granice u Srbiju.
Ovde možete pročitati više o životu i radu Stanisalva Vinavera: http://sabacturizam.org/?p=3694
PROGRAM:

Biblioteka šabačka
sreda, 6. i 7. april, Svečana sala biblioteke; naučni skup ,,Stanislav Vinaver i francuska kultura”,
od 13:00 časova (6. april), od 10:00 časova (7. april)

Narodni muzej u Šapcu
sreda, 6. april, Muzejska galerija; umetnička izložba grupe ,,Lada”,
19:00 časova

Šabačko pozorište
četvrtak, 7. april, Velika scena; solistički koncert Lene Kovačavić, ,,Moje pesme, moji snovi”
20:00 časova

Izvor fotografije

  • Poster-page-001: printscreen
  • Poster naslovna: printscreen

3 years ago / No Comments