TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Тамаш Фаркаш, Јелена Јечански победници “Трке мира”
Тамаш Фаркаш, Јелена Јечански победници “Трке мира”

Шабачки пливачки маратон „Трка мира“, Јарак-Шабац у организацији Савеза за даљинско-маратонско и мастерс пливање Србије и Туристичке организације града Шапца, уз подршку МЗ „Јарак“ одржан је овог викенда на Сави.
 – Иако је ове године маратон у нешто измењеном концепту, трудили смо се да организујемо трке тако да у збиру дају симболичних 18 километара и 800 метара и да у време старта „Трке мира”, почне и „Tрка пријатељства” у Јарку. Историјским часом у Јарку подсетили смо се зашто је „Крвави марш” значај за маратон и да корачањем ка будућности не смемо да заборавимо прошлост, навео је директор Туристичке организације града Шапца, Срђан Митрашиновић.
Манифестација која представља традицију града, окупила је преко осамдесет пливача у четири трке. Најбржи на деоници од 10 километара био је прошлогошњи победник Тамаш Фаркаш са временом 1:20:42 секунде, одмах за њим кроз циљ прошли су Владимир Петраш и Борислав Фермановић.
  – Било је помало тешко, али сам имао темпо од почетка, чиме сaм направио размак од осталих, што сам до краја наставио. Иако је било на крају доста гужве и много пливача, могу да кажем да сам задовољан, истакао је Тамаш Фаркаш.
У захтевној трци изузетну спремност и храброст показале су и победнице у женској категорији на 10000 метара, Јелена Јечански, Јована Јечански и Леонтина Јовић. Пливало се и на 5 километара штафетно, 2.5 километара и 1.250 метара у трци „чивијашки изазов“.
    – Трка је била добра, стаза мало теже направљена него иначе, али све се добро завршило, навела је Јелена Јечански.
Овогодишњи маратон постао је део календара SRB OPEN WATER – Купа пливања на отвореним водама, који укључује двадесет трка, што доприноси већој популаризацији маратона као и међународног маратона рекреативних трка – GLOBAL SWIM SERIES.
   – Све трке су одлично протекле, пливачи су се доста уморили, али су били на висини задатака што им је донело нове бодове и новчане награде, рекао је генерални секретар Савеза за даљинско-маратонцко и мастерс пливање Ђорђе Агбаба.
„Трка мира“, Јарак-Шабац  посвећена је жртвама Другог светског рата и „Крвавом маршу“, док река Сава, представља нераскидиву везу између Јарка и Шапца, а сам маратон начин да се зближе људе, склапе нова пријатељства. Следеће године обележава се велики јубилеј пола века трајања маратона, промовисања вредности због чега смо желели да покажемо да он није само спортска манифестација, организовањем историјског часа у Јарку и изложбе колажа “Риба-девојка” у Народном музеју. У оквиру програма маратона одржано је и Државно првенство у рвању на песку, такмичење у кајаку у две категорије и припремању рибљег котлића.
Прилог: РТВ ШАБАЦ

3 years ago / No Comments