TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Под мотом “Хвала деди на победи” ка Церу
Под мотом “Хвала деди на победи” ка Церу

Девети „Церски марш“, ходочашће у част и славу оних који су обележили нашу прошлост, садашњост и будућност биће одржан у недељу 19. августа на Преображење господње. И ове године све је спремно за пут ка Церу, од хране, воде за пиће до безбедоносних мера.

У славу и част оних коју су положили животе бранећи српство и тако исписали једну од најсветлијих страница српске и светске историје организујемо марш. Очекујемо преко две хиљаде учесника из свих делова Србије и земаља из окружења како би као и претходних година послали лепу слику из Шапца у читав регион, истакао је директор Туристичке организације града Шапца, Срђан Митрашиновић.

Под мотом „Хвала деди на победи“ пешачиће се траса дуга 37 километара. Преласком пута од Шапца до Текериша као и претходних година учесници ће показати и указати на лепо лице Србије и вредности које корачањем ка будућности не треба заборавити.

Позивам све заинтересоване да  нам се придруже, да покажемо да  данас, у инат свему Срба и Србије још има и увек ће бити. Зато  недељу  треба да посветимо онима због којих јесмо то што јесмо, због којих говоримо језиком којим говоримо и због којих постојимо, навео је председник Удружења грађана “Церски марш”, Божидар Катић.

Неговање традиције, сећањe на јунаке, слободарског духа српског народа који су извојевали прву победу савезника у Великом рату биће обележени и пригодним програмом у дворишту ОШ “Степа Степановић” у Текеришу.

ПРОГРАМ ДЕВЕТОГ “ЦЕРСКОГ МАРША”:

7:00 –  Окупљање, Трг шабачких жртава

7:15 – Молитва за путнике – свештенство Саборне цркве у Шапцу

7:30 – Упознавање са маршутом, правилима

8:00 – Полазак

Паузе на сваких 5 километара: Јевремовац, Варна (доручак, освежење), Слатина, Синошевић, Волујац, Румска, Врх успона Текериш

15:00 – Помен јунацима Церске битке на Спомен комплексу на Текеришу

16:30 – Програм у дворишту ОШ “Степа Степановић”:

– Хор Храма Св. Тројице из Шапца

– Додела Церских споменица

– Такмичење у припремању војничког пасиља

– Представљање стреличара (модерне и средњовековне вештине)

– Мачевалачки клуб “Церски јунаци”

– Наступ чланова Омладинског позориште “Вожд” Мишар

Заинтересавани за учешће могу се пријавити до 15. августа или 19. августа на дан “Церског марша”.

 

3 years ago / No Comments