TOŠabac!

Kontaktirajte nas
У славу и част предака 9. “Церски марш”
У славу и част предака 9. “Церски марш”

Храбро, достојанствено упркос високој температури на Преображење Господње више од 2000 учесника прешло је пут од Шапца до Текериша у славу и част предака. Учесници марша, углавном млади, у ходочашће дуго око 37 километара кренули су и да покажу лепо лице Србије.

– Сваке године долази све већи број људи, што је показатељ да и даље постоје они, који цене истинске вредности, које су извојевале победу и слободу, темељ на којем треба да стојимо и пут којим треба да корачамо ка будућности. Зато ми је да драго да манифестација протекла без инцидената, што је доказ да када верујемо у праве ствари, можемо да поштујемо једни друге, истакао је директор Туристичке организације града Шапца, Срђан Митрашиновић и додао да су пешачењем ка Церу учесници могли да се упознају са лепотама Поцерине и чују о богатом културно-историјском наслеђу.

„Церски марш“ у организацији Удружења грађана „Церски марш“ и Туристичке организације града Шапца, посвећен онима који су животе положили како би као народ опстали, уједно је и начин је да покажемо ставове, убеђења, али и да из дубине прошлости пробудимо гене славних предака. Ове године, под мотом „Хвала деди на победи“, на дан када је војска коју су чинили наши преци извојевала прву победу савезника изузетно велики број учесника стигао је до одредишта.

– Показали смо да се уз љубав, труд, рад и озбиљну организацију може направити велика ствар. Оно што је обележило овај марш је да смо имали највећи број људи до сада и отежани временски услови. „Церски марш“ није само ходочашће и пешачење, то је прича о једном времену, људима чији смо потомци. То је љубав према отаџбини, да знамо ко смо шта смо, одакле смо и куда треба да идемо, рекао је председник Удружења грађана „Церски марш“, Божидар Катић и подвукао да се дух заједништва о којем се прича на сваком маршу, ове, показао на прави начин.

Личност којој је посвећен овогодишњи марш је краљ Петар I Карађорђевић – Ослободилац. 9. „Церски марш“ употпуњен је и пригодним програмом, наступом хора Св. Тројице са Летњиковца, Омладинског позоришта „Вожд“ Мишар, доделом „Церских споменица“, демонстрацијом древних вештина мачевања и стреличарства и такмичења у кувању војничког пасуља.

DSC_0020 DSC_0022 DSC_0025 DSC_0031 DSC_0032 DSC_0046 DSC_0049 DSC_0057 DSC_0076 DSC_0079 DSC_0111 DSC_0122 DSC_0136 DSC_0202 DSC_0281 DSC_0439 DSC_0490 DSC_0491 DSC_0518 DSC_0526

3 years ago / No Comments