TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Dan grada
Dan grada

Grad Šabac obeležava praznik grada – 22. april, dan kada je 1867. godine poslednji turski vojnik napustio Šabac, a ključevi grada predati pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću.
Oslobađanje Šapca je, na simboličan način, označilo i oslobađanje cele Srbije – pošto je garnizon koji se ovde nalazio, zajedno sa Kladovom, Beogradom i Smederevom – bio u poslednjoj grupi utvrđenja koja su prešla pod srpsku vlast.
Šabac svoj dan obeležava nizom manifestacija, a završna je u ponedeljak – Svečana akademija u Gradskoj kući na kojoj će biti uručena najviša gradska priznanja.
Ovogodišnji dobitnici Aprilske nagrade u kategoriji Ukupan razvoj i promocija grada Šapca su FK ,,Mačva” Šabac i prim. dr Stevan Stanković, neuropsihijatar.
U kategoriji Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda nagradu je dobio novinar portala ,,Žig info” Milan Jovanović, a u kategoriji Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova života i rada, priznanje je dodeljeno Mesnoj zajednici „Zminjak-Skrađani“.

U ponedeljak u podne, u Biblioteci šabačkoj biće otvorena izložba „Moj grad, moja priča”, Narodni muzej od 19 časova organizuje predavanje „Predaja gradova 1867“, a Šabačko pozorište svojoj publici 22. aprila poklanja predstavu „Pretposlednja panda ili statika“ od 20 časova.

Izvor:
http://sabac.rs/aktuelnosti/vesti/sabac-u-ponedeljak-%3Cbr%3E-slavi-svoj-dan.htm

2 years ago / No Comments