TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Noć istraživača CSU
Noć istraživača CSU

PONEDELJAK 23.09.2019.

KVIZ I IGRA MEMORIJE „TRADICIJU ZNAM“
Nataša Popović, Tatjana Krasić i Nikola Tanasić
Učenici će nakon kraće priče o zanimljivim činjenicama o našoj ali i tradiciji drugih naroda imati kviz o tome šta su zapamtili. Nakon čega će biti kreativna radionica da naprave sami predmet (koristeći različite materijale) inspirisani pričom o kojoj su prethodno slušali.
10:00-11:30h

GRNČARSKA RADIONICA „KΕΡΑΜΙΚΌΣ“
Mina Stupar
U okviru grnčarske radionice učenici će se upoznati sa tradicionalnim izradama grnčarskih proizvoda, načinom dekorisanja i pečenja. U toku radionice realizatori će pričati i o nekim od skoro izumrlih načina pravljenja grnčarije i mestima gde se još uvek primenjuju stare tehnike.
10:00 – 13:00h

RAZOTKRIVANjE KALIGRAFIJE UMETNOSTI LEPOG PISANjA
Nataša Jovanović
Kaligrafija osim lepog pisanja, uči strpljenju, preciznošću, razvija maštu kroz priče o tome kako se u prošlosti pisalo Miroslavljevim pismom ili kako je nastalo rond pismo, karolina… Vežbaćemo učeći da pišemo i ukrašavamo inicijale. 10:00 – 13:00h

INTERAKTIVNI RAZGOVOR U PARKU NAUKE „NERVNI SISTEM“
Danijela Marković
Uz pomoć naučnog eksponata u Parku nauke deca će na zanimljiv način učiti o nervnom sistemu.

UTORAK 24.09. 2019.

„SRPSKI STOUNHENDŽ“ – poseta lokalitetu u Desiću
Momir Cerović

Poseta arheolološkom iskopavanju na lokalitetu u Desiću. Srpski Stounhendž je arheološko otkriće u Pocerini. Prva arheološka istraživanja u selu Desiću vršena su 1967. godine. Pedeset godina posle, 2017. godine, Narodni muzej u Šapcu je pokrenuo, a resorno ministarstvo i Grad Šabac podržali projekat Arheološka istraživanja lokaliteta: Parlozi, Šančina, Paripovac u Desiću kod Šapca. Naš Stounhendž stariji je od engleskog više od 1500 godina i potiče iz vremena ranog neolita (bakarnog doba) koje je trajalo od 4300-4000. g.p.n.e. 08:00 – 16:00h

GRNČARSKA RADIONICA „KΕΡΑΜΙΚΌΣ“
Mina Stupar
U okviru grnčarske radionice učenici će se upoznati sa tradicionalnim izradama grnčarskih proizvoda, načinom dekorisanja i pečenja. U toku radionice realizatori će pričati i o nekim od skoro izumrlih načina pravljenja grnčarije i mestima gde se još uvek primenjuju stare tehnike. 10:00 – 13:00h

RAZOTKRIVANJE KALIGRAFIJE UMETNOSTI LEPOG PISANJA
Nataša Jovanović
Kaligrafija osim lepog pisanja, uči strpljenju, preciznošću, razvija maštu kroz priče o tome kako se u prošlosti pisalo Miroslavljevim pismom ili kako je nastalo rond pismo, karolina… Vežbaćemo učeći da ukrašavamo inicijale.
10:00 – 13:00h

SREDA 25.09.2019.

KARAVAN TRADICIJE „MAČVA – MOJ ZAVIČAJ“
Snežana Šalai Tibor, Snežana Popović i Vesna Petrović
Muzičko-scenski prikaz i multimedija – u muzičkom delu naučićemo da pevamo dve pesme iz Mačve, a iz dela narodne tradicije pravićemo dekorativne elemete (šare) sa jeleka i košulja od papira.
18:00-19:00h

ČEVRTAK 26.09.2019.

ART LAB „MODISTI MUZA ROMANTIZMA“
Tanja Pavlović i Marija Matić
Romantizam kao pravac predstaviti u umetnosti i književnosti, kroz likovno izvođenje primenu novih saznanja.
09:00 – 11:00h

LABORATORIJA OGLEDA „MAGNETIZAM“
Tatjana Ilić i dva učenika
Prikaz postera, kratko izlaganje i izvođenje demonstracionih ogleda
11:30-13:00h

BOTANIČKA RAZOTKRIVALICA
Danijela Marković i Snežana Jezdimirović Jurošević
Uz pomoć drveća u Parku nauke deca će biti upoznata sa vrstama drveća, dužini života, značaju…
13:00-14:00h

DIGITAL ZONE „KULTURNO NASLEĐE I GRAFIČKI DIZAJN“ – SPOJ TRADICIJE KROZ SAVREMENE PROGRAME ZA GRAFIČKO OBLIKOVANjE
Mladen Pantelić
Rad sa grupom dece; tema je srednjevekovni ornament koji će deca dizajnirali u programu Adobe Photoshop i ujedno se upoznali sa osnovama Photoshop – a i izradili savremena grafička rešenja. Takođe, program obuhvata i pripremu njihovih radova za štampu. Odštampani radovi biće izloženi, kako bi oni prezentovali njihov rad.
17:00h

VREMEPLOV UČENJA „ŠABAČKA GIMNAZIJA – NEKAD I SAD“
Siniša Mozetić, Biljana Drobnjak, Marina Vuković Pantelić, Ivan Dosković i Saša Lazić
Uporedićemo sve aktivnosti i oblike ponašanja za koje budemo imali pisane dokumente (knjige, fotografije, spomenice, Gimnazijske sveske, Gimnazijske glasnike…). Konsultovaćemo i Biblioteku škole, Biblioteku šabačku kao i Međuopštinski istorijski arhiv.
18:00 – 19:00h

PETAK 27.09.2019. #

KARAVAN EKSPERIMENATA TEHNIČKI KLUB
Nikola Gledić, Stanimir Ranković i Milan Savić
Tehnička škola Šabac će se u Noći istraživača predstaviti radovima učenika sekcija za fiziku i primenjenu elektroniku. Biće predstavljeni ogledi iz fizike dobitnici Nobelove nagrade, CNC mašina, robotičke ruke, samovozeći automobili, sorter boje, levitatori, video igre…
17:00h

DIGITAL ZONE „KULTURNO NASLEĐE I GRAFIČKI DIZAJN“ – SPOJ TRADICIJE KROZ SAVREMENE PROGRAME ZA GRAFIČKO OBLIKOVANjE
Mladen Pantelić
Rad sa grupom dece; tema je srednjevekovni ornament koji će deca dizajnirali u programu Adobe Photshop i ujedno se upoznali sa osnovama Photoshop – a i izradili savremena grafička rešenja. Takođe, program obuhvata i pripremu njihovih radova za štampu. Odštampani radovi biće izloženi, kako bi oni prezentovali njihov rad.
17:00h

UČIONICA ZNANJA „ČUDESAN SVET INSEKATA“
Marija Đerić i saradnici Zavod za zaštitu prirode Srbije
Upoznavanje sa osnovnim grupama insekata, da li su stršljeni opasni, mikroskopsko posmatranje pećinskih insekata. Upoznavanje sa osnovnim grupama insekata, da li su stršljeni opasni, mikroskopsko posmatranje pećinskih insekata.
17:00-18:00h

PREDAVANJE „NUKLEARNA ENERGIJA – NASLEĐE XX VEKA“
Biljana Gajić i Srećko Ilić
Predavanje o istorijskoj retrospektivi razvoja nuklearne energije i njenoj primeni.
18:00 – 19:00h

PROJEKCIJA I INETERAKTIVNI RAZGOVOR „SOLARNA ENERGIJA“
Snežana Šalai Tibor, Srećko Ilić, Ilinka Šuvaković, Jelica Spasojević, Marijana gavrić, Marko Obradović i Vesna Stanić
Biće predstavljena nagrađena aktivnost iz predmeta: fizika, francuski jezik, tehničko i informatičko obrazovanje, matematika, likovna kultura, srpski jezik, muzička kultura, čas odeljenja 8/5 – pripremali i učestvovali u organizaciji uglednog časa. Zanimljivo je da su ovom prilikom napisane note, muzika i tekst na zadatu temu.
18:00-19:00h

JURA AVANTURA „TRAGOVIMA FOSILNIH OSTATAKA“
Danka Đević Hadnađev i Jelena Martinović
Naučno popularno predavanje o izumrlim vrstama i živim fosilima. Geološka doba – kalendar života. Dominantne vrste, dinosaurusi, fosilni ostaci mamuta kao primer koje ćemo pokazati.
19:15-20:00h

NAUČNA PRIČAONICA „ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE NEKADA I SADA“
Dr Goran Stojićević
Prikaz istorijskog razvoja alternativnih izvora energije i primena u sadašnjosti i budućnosti. Obilazak instalacija u Parku nauke koje rade na pogon alternativnih vidova energije.
20:30 -21:00

2 years ago / No Comments