TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Stara bolnica
Stara bolnica

Tačna lokacija prve šabačke bolnice iz 1826. godine nije pouzdano utvrđena, ali se pretpostavlja da je bila na mestu druge, sagrađene 1865. godine (od 1981. Istorijski arhiv). Ta druga, veća i modernija imala je četiri bolesničke sobe sa po 16 kreveta, ali ni ta bolnica nije mogla da zadovolji potrebe grada i okoline, pa je do Drugog svetskog rata uzimana u zakup kuća apotekara Koste Nikolića, iako se posle Prvog svetskog rata bolnica proširivala barakama dobijenim iz reparacije. Gradnja nove bolnice bila je neophodna, a radovi su počeli uoči Drugog svetskog rata.

Danas je to takozvana stara hirurgija, napuštena zgrada koja godinama čeka rekonstrukciju. Sudbina zgrade je neizvesna kao što je bilo i na početku, a priču su zabeležile novine „Vreme“, u januaru 1942. godine:
„ … Uoči Drugog sv. rata započela je gradnja nove bolničke zgrade. Podignuta je do krova i tu se stalo. I stajala je nedovršena skoro dve godine.
Predsednik šabačke opštine g. Branko Petrović došao je na zanimljivu zamisao:

  • Bio sam svestan da kredit za ovaj posao nisam mogao niotkud očekivati, već da se moramo sami pomoći. Pitanje dovršenja bolničke zgrade postavljalo se kao neodloživa potreba. Tako mi je došla misao da ovo izvedem uz pomoć svih građana Podrinja, kojima će jedino ova bolnica i koristiti. Za završne radove na bolničkoj zgradi potrebno je oko 1.200.000 dinara. U međuvremenu u Šabac je stiglo 30 vagona šećera za potrebe stanovnika Podrinskog okruga. Predložio sam da se cena šećera izuzetno ovog puta povisi za 4 dinara po kilogramu, tako da možemo dobiti od ovog povećanja 1.200.000 dinara, koliko je potrebno za dovršenje bolnice… – rekao je tada predsednik opštine…“
    Građani su tu ideju prihvatili, a predsednik je naredio da se novac deponuje kod filijale Hipotekarne banke u Šapcu i da se njima isplaćuju radovi na dovršenju bolničke zgrade.
    Nova zgrada šabačke bolnice, sagrađena u obliku razvučenog slova P, bila je najveća građevina u Podrinju. Imala je 80 prostorija, parno grejanje, lift, centralno i dva sporedna stepeništa
    .

12 months ago / No Comments