TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Jevrejsko groblje
Jevrejsko groblje

Jevrejsko groblje u Šapcu, nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture svedoči o dva veka življenja jednog naroda koga više nema u Šapcu.
Groblje je smešteno pored šabačkog Donjošorskog groblja, od koga je odvojeno jednom asfaltnom trakom. Osnovano je u 19. veku i bilo aktivno do letnjih meseci 1941. godine. U groblju ima samo 36 spomenika, ali tu leži, imenom i prezimenom, ispisanim na pločama kamenim i mermernim, 130 Jevreja.

Prvi Jevrejin sahranjen je 1825. godine, a poslednji 1938. godine.
U šabačkom Jevrejskom groblju počiva i Mjećislava Vinaver, ćerka dr Avrama i Ruže Vinaver, kojoj je ime ovekovečio slavni brat svojom prvom zbirkom pesama, a sve drugo ostalo je pod epitafom na spomeniku.
Naša zlatna

Mjeća
1898 – 1910
Ostavila bol, odnela nadu.


Od svih Vinavera o njoj se najmanje zna, jer je umrla u 12. godini. Rođena je 16. februara 1898. godine u Šapcu. Posle osnovne škole pohađala je Srpsku kraljevsku višu žensku školu u Šapcu, a izveštaj te škole iz juna 1910. godine svedoči da je Mjećislava Vinaver završila drugi razred i „prelazi u stariji“. Nije prešla u stariji razred, jer je te godine umrla. Iz školskih izveštaja njeno ime preselilo se u tužna sećanja porodice, a naredne godine i u poeziju brata Stanislava.

12 months ago / No Comments