TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Krsmanovića kuća
Krsmanovića kuća

Objekat koji dominira centrom grada podignut je 1891. godine, a delo je čuvenog arhitekte Jovana Ilkića. Ovu kuću, danas poznatu kao Krsmanovića kuću, u miraz je donela Jovanka, iz čuvene šabačke porodice Topuzović, kada se udala za Dimitrija Krsmanovića. Njen otac je testamentom odredio da se na tom mestu podigne 12 dućana, te da se od prihoda kuće svake godine odvoja po 200 dukata kao miraz siromašnim šabačkim devojkama, od kojih će dve svake godine dobijati po 100 dukata.

Krsmanovića kuća početkom 20. veka

Kada je ćerka nasledila kuću, nasledila je i te obaveze.
U ovom objektu odmah po završetku izgradnje nalazilo se Drinosavsko kolo jahača knez Mihailo, a potom je taj prostor držala Trgovačka omladina Šapca u čujem okrilju je radila i Čitaonica šabačka. S obzriom da je građevina rađena za ugao, taj centralni fon je nekada bio krunisan neorenesansnom kupolom, a po simsu su bile postavljene stojeće figure, koje je tokom uništavanja grada u Prvom svetskom ratu, prema nekim svedočenjima, čekićem polupao jedan austrijski vojnik.

Krsmanovića kuća 1914. godine

Značajan element na fasadi su četiri niše u kojima su smeštene figure boginje Flore, kao i medaljon sa godinom izgradnje.
Jovanka Topuzović bila je tetka Hristine Tinke Topuzović, supruge čuvenog naučnika Milutina Milankovića, inače rođene Šapčanke.

Krsmanovića kuća u 21. veku

10 months ago / No Comments