TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Погодио их циљ
Погодио их циљ

Четири месеца после Чивијаде 69. Општински комитет Савеза комуниста разматрао је  извештај Комисије проширене седнице Општинског комитета о негативним идејно-политичким појавама у делу програма „Чивија 69.“ и заузимао ставове. Стенографски записник са тог састанка, одржаног 30. јануара 1970. године, као и извештај Комисије, сачувао је Томислав Арсеновић.

У извештају Комисије, достављеном Општинском комитету, констатују се следеће „негативности”.

„1. Лист ‚Чивија’ од 11. септембра 1969. године забрањена је од Окружног суда у Београду, зато што је по његовом налазу због техничке опремљености (доминира црна боја, црна петокрака, мото: што збор купиш кад зборит не смијеш!) и садржају једног броја чланака и карикатура оцењен као друштвено штетан.

2. У оквиру ове манифестације изашла је из штампе брошура ‚Срце ме је откуцало’ од Милована Витезовића. Издавач је Одбор ‚Чивијаде 69’. У брошури је скуп афоризама који по свом садржају изражава напад на нашу историју, идеологију, друштвено-политички систем итд.

3. У главним градским улицама уочи отварања Чивијаде био је истакнут велики број паноа са афоризмима различитог карактера. Највише их је било политичке природе, које су на заједљив начин биле уперене против друштвено-политичког уређења.

4. У програму Чивијаде предвиђено је и отварање музеја ‚Сексуалне револуције’. Овај назив није одговарао сликама и карикатурама које су биле изложене.

5. Неукусно и вулгарно деловала је фигура оскудно одевене жене у самом центру града. Њена фигура је изазвала разне коментаре, протесте па и огорчење грађана тим пре што се није могло да разјасни њено значење.

6. Најзад истичемо ‚лајаоницу’ која је организована у оквиру Чивијаде у селу Белотићу код Милића Станковића и по оцени једног броја другова, који су присуствовали, може се закључити да је део програма био неукусан и неозбиљан.

На основу онога што је констатовала, Комисија је сматрала: „Да је Одбор Чивијаде 1969. године као колективно тело друштвено-политички одговоран, а посебно комунисти чланови Одбора који заслужују јавну критику организације Савеза комуниста због штетних последица које су се јавиле за време Чивијаде.

Лист „Глас Подриња”, у броју од 5. фебруара 1970. године, под насловом „Осуђена идејна скретања”, доноси извештај са седнице Општинског комитета и преноси један од закључака: „Одбор ‚Чивије 69’ друштвено-политички је одговоран као колективно тело, а посебно су одговорни комунисти чланови Одбора. Општинска организација Савеза комуниста, због штетних последица које су се јавиле за време Чивијаде изриче јавну критику свим комунистима – члановима Одбора из Шапца: Верољубу Павловићу, Милораду Жеравчићу, Витомиру Бујишићу, Миловану Ђорђевићу, Драгану Милићевићу, Михаилу Ковановићу, Бори Тошићу, Тихомиру Јанковићу, Томиславу Јеротићу, Драгославу Пармаковићу, Илији Ђурићу, Војину Рувидићу, Угљеши Ваштаковићу, Драгану Пајићу и Воји Симићу.”

Карикатура Бошка Одаловића оцењена је као “атак на друштвено-политичке симболе.

Миодраг Стојановић (Одбор Чивијаде ускратио доделу златне чивије за карикатуру „јер је допринела забрани Чивијаде“)

Деса Глишић: Гола истина

Др Шпиро Радуловић: Југословенски кључ

Насловна страница забрањеног листа „Чивија“

1 year ago / No Comments