TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Јеврем Обреновић
Јеврем Обреновић

Најмлађи брат кнеза Милоша, једини писмен од браће Обреновића, постао је обор кнез шабачке нахије када му је било само двадесетшест година. Генерал-дивизијар Јеврем Обреновић дошао је у Шабац у марту 1816. године и остао 15 година. У Шапцу се оженио Томанијом, ћерком војводе Анте Богићевића, са којом је изродио осморо деце.

Његов син Милош био је отац краља Милана Обреновића.  

Јевремов боравак у Шапцу назива се златним добом, јер је ударио темеље будућег Малог Париза. По европејски је уредио улице, а његов конак био је стециште школованих људи, интелектуалне и уметничке елите ондашње Србије. За Јевремов конак везане су најзначајније шабачке првине: клавир, кревет, прозорско стакло, фијакер, а за његово доба и најзначајније установе: Шабачки магистрат, Школа код цркве, грађанска болница, апотека, касарна… Јеврем Обреновић рођен је 18. марта 1790. у Горњој Добрини, а умро 8/20. септембра 1856. године на свом имању у Влашкој близу Јашије, тада Османско царство данас Румунија.

Породична гробница Јеврема и Томаније Обреновић данас је у манастиру Раковица.

Ужи центар града ускоро ће красити споменик посвећен Господару Јеврему Обреновићу. Тиме ће му Шапчани, једним делом одужити за све што је учинио за наш град.

8 months ago / No Comments