TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Iz bogate Mačve u ceo svet
Iz bogate Mačve u ceo svet

Mlekara Šabac je najveći izvoznik mlečnih proizvoda u Srbiji

Mlekarstvo je veoma bitan segment domaće agroindustrije, jer u jedan neraskidiv sistem integriše, sa jedne strane, ratarstvo i stočarstvo, a sa druge strane, mlečnu prerađivačku industriju. Sve ove grane zastupljene su ovde kod nas u Mačvi koja je, kao što je poznato, velika plodna ravnica na kojoj uspeva sve što se poseje i gde generacije porodica predano i vredno rade baveći se stočarstvom. Neke od njih već decenijama sarađuju sa Mlekarom Šabac koja postoji već skoro 90 godina i za svo to vreme insistira na prepoznatljivom kvalitetu.  

Zahvaljujući mleku sa domaćih farmi i uzajamnoj podršci, razmeni iskustva sa dobavljačima ove sirovine, Mlekara Šabac proizvodi ukusne proizvode visokog kvaliteta i postala je najveći izvoznik mlečnih proizvoda sa domaćeg tržišta, gde je naglasak na izvozu belog sira i sirnih namaza u Rusku Federaciju. Na ovom tržištu prisutni su već deset godina, a prema prošlogodišnjim istraživanjima beli sir (Сербская брынза), u Srbiji i tržištu regiona poznat kao Mediteraneo, čini oko 25% u ukupnoj kategoriji belih sireva.

Najbitnija, u svemu, je činjenica da se iz godine u godinu beleži trend rasta prodaje. Pored belog sira, sirni namazi Sirko i A la Kajmak se nalaze u marketima širom Rusije koja ima blizu 150 miliona stanovnika, pa i u dalekoistočnom Vladivostoku.

Sa druge strane, potrošači na tržištima Crne Gore, BiH i Makedonije decenijama su već upoznati sa kvalitetom ovih proizvoda, a pored navedenih belih sireva i sirnih namaza, imaju priliku da svakodnevno u svojim marketima kupuju i jogurte, voćne jogurte i čokoladno mleko. Pored Slovenije, u poslednjih godinu dana Mlekara Šabac je počela da izvozi svoje proizvode i na tržišta Bugarske, Hrvatske, ali i Nemačke i Švajcarske. Kada govorimo, o za nas dalekim i egzotičnim destinacijama, potrošači u SAD su već upoznali šabačke proizvode.

Sa ciljem daljih unapređenja u proizvodnom procesu, održavanju najvišeg nivoa kvaliteta, samo u poslednjih pet godina, sa novom upravom i vlasnikom, u Mlekaru Šabac je investirano više od pet miliona Evra. Te investicije se vraćaju Mlekari kroz plasmane na domaće i strana tržišta.

Zahvaljujući mahom i tim investicijama, Mlekara Šabac uspeva da bude konkurentna na čak 13 stranih tržišta. Ova fabrika godišnje preradi 50 miliona litara mleka  i plasira više od 20.000  tona gotovih proizvoda na domaće i inostrana tržišta.

PRODEXPO Moskva

Foto: Mlekara Šabac

9 months ago / No Comments