TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Конференција за новинаре у поводу “27. Фестивала цвећа Руже Липолиста”
Конференција за новинаре у поводу “27. Фестивала цвећа Руже Липолиста”

Сада већ традиционално, упутили смо позивницу за 27. Фестивал цвећа “Руже Липолиста” са конференције за новинаре, одржане у шабачком КУД “Абрашевић”. Фестивал почиње сутра у Шапцу, Цветним базаром старих и уметничких заната и поделом ружа. У петак увече је програм у Библиотеци шабачкој – “Ружом реци све”, а централни дан фестивала је у суботу у Липолисту, уз традиционалну изложбу цвећа, низ пратећих програма и проглашење најуспешнијих учесника.

Изузетна је част је имати овакав фестивал на територији града. Манифестација „Руже Липолиста“ је специфичана, јер је посвћена цвећу, посебно ружи и то је чини јединственим, не само у Србији него и у региону, а све то захваљујући произвођачома цвећа, ружарима и свима који су одлучили да узму учешће у овом Фестивалу. “Руже Липолиста” са собом носе огроман туристички, привредни и културни потенцијал, где је важно поменути да је највећи песник нашег времена Тома Маринковић управо из овог села. Липолист је јако специфично село богато разноликим садржајем и зато баштини многобројне потенцијале, а ја се надам да ћемо успети да задржимо континуитет Фестивала и искористимо све његове могућности – рекао је Немања Пајић, председник Организационог одбора Фестивала.

Све је спремно за почетак Фестивала цвећа, првог дана, у четвртак 24. јуна уз Цветни базар старих и уметничких заната и промоцију фестивала уз традиционалну поделу ружа суграђанкама у пешачкој зони од 17:00 сати. У истом маниру настављамо и другог дана, 25. јуна где се програм под називом „Ружом реци све“ одржава у дворишту Библиотеке шабачке од 19:00 сати – најавила је Нађа Глигорић, в.д. директора Туристичке организације града Шапца.

Јелена Подгорац, директорка Библиотеке шабачке најавила је књижево-музичко вече посвећено Ружи. Цвет величанствене лепоте који привлачи пажњу песника, музичара, сликара је инспирација вечери која ће нам потврдити да се ружом може рећи све. Ученици Музичке школе “Михаило Вукдраговић” и шабачки глумци који ће читати прозу и поезију из домаће и светске књижевности, показаће нам да у Ружи уметност живи, али и љубав, страст, нада, живот. Раскошан и разбокорен поетско-цветни бревијар и латице разних облика, боја и мириса честа су места усредсређивања читалачке пажње у поетским и прозним опусима књижевника.

Бити ружар, бавити се хортикултуром, то човек мора пре свега да воли. А за успех су потребни и упорност, самопоуздање и јака воља – поручио је млади ружар Слободан Џагић. Навикути на његове цветне креације које сваке године привлаче велику пажњу на фестивалу, ове године како и сам каже припрема креацију од ружа са којом ће свако пожелети да се слика, па ћемо тако заједно са најмириснијег фестивала у Србији послати најлепше цветне фото утиске.

3 months ago / No Comments