TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Šabačko pozorište – Zanatski dom
Šabačko pozorište – Zanatski dom

Dobrovoljnim prilozima šabačkih zanatlija i građana, Zanatski dom podugnut je 1933. godine. Izgled prizemlja je izmenjen, dok je spratni deo donekle očuvan, posevno naziv i dve alegorijske figure zanata za koje s epredpostavlja da su delo čuvenog slikara Stevana Čalića.

Danas je u ovoj zgradi smešteno Šabačko pozorište, koje se smtra jednim od najstraijih u Srbiji. Naš grad ima veoma dugu pozorišnu tradiciju: prvo teatralno predstavlenije Šabac je imao 1840. godine kada je profesor Šabačke gimnazije Damjan Marinković preredio predstavu “Stanislav i Mileva”. Sledeća važnija etapa pozorišnog života bila je 1848. godine kada je u Čitalištu šabačkom igrano sedam predstava.

Godine 1906. osnovano je profesionalno Šabačko pozorište, oformljen je stalni asambl od 20 glumaca i dva reditelja, izabrana uprava, opremljene radionice za izradu kostima i dekora. Predstave su igrane u Velikoj Kasini. Za šest meseci izvedeno je 90 predstava.

Neposredno posle oslobođenja u Šapcu je formirano Naraodno pozorište koje je prvu predstavu odigralo 14. decembra 1944. godine. U drugoj polovini 20. veka ovo pozorište je priređivalo čuvene “Svečanosti Ljubiše Jovanovića” na kojima su učestvovala najelitnija pozorišta tadašnje Jugoslavije.

Enterijer Šabačkog pozorišta preuređen  je  2008. godine i ima tri scene: veliku, malu i dečiju.

,

Izvor fotografije

  • sabac, zanatski dom1: printscreen
  • IMG_0351_resize_resize: printscreen
  • 001-sabacko-pozoriste: printscreen
  • opozoristu_1: printscreen

6 years ago / No Comments