TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Literarna geografija Šapca

Izvor: printscreen

Literarna geografija Šapca

U vreme kada ulice još nisu imale imena, a kuće nisu bile obeležene brojevima, imena ljudi ili ljihove profesije bili su njihova adresa. To se dugo prenosilo u vreme i kada su postojale propisane adrese. Oglašavalo se: između kuće Doce advokata i apoteke Ilije Rankovića, (Gospodar Jevremova 3), Lazar Veličković, šef mesne kontrole, ima kancelariju u mom stanu, Bojićeva kuća, do Donjošorske škole i kafane Šopron (Karađorđeva 50).

Ako je ostalo o mnogim adresama da nagađamo, da kuće gradimo od prepostavki, ono što pouzdano znamo: većina autora dugovečnija je bila od zgrada u kojima su stanovali; u Prvom svetskom ratu Šabac je bio skoro uništen grad, ali ima i zgrada koje kao pomen traju poput svojih stanara kakav je bio Jevremov konak.

Turistička tura počinje šetnjom od centralne pešačke zone. Plan je da turistička tura bude zonirana kao bi se posetioci organizovano prošetali kroz najstarije ulice Šapca: Gospodar Jevremova, Masarikova, Karađorđeva, Vlade Jovanovića, Pop Lukina ulica, itd.

Ovom tematskom turističkom turom biće obuhvaćene adrese na kojima su nekada stanovali : Janko Veselinović, Milorad Popović Šapčanin, Laza K. Lazarević, Stanislav Vinaver, Isidora Sekulić, Milorad Panić Surep, Jovan Ilić, Milić Stanković- Milić od Mačve, Sima Trojanović, Prota Jovan Pavlović, Anka Obrenović, Jevrem Obrenović, Jovan Cvijić, Oskar Davičo, Stojan Novaković, Dragiša Penjin, Pavle Popović, Vladimir Jovanović i Jovan Đorđević.

U Šapcu postoji preko 30 adresa koje koje predstavljaju kulturnu biografiju našeg grada. Životne individualne i porodične priče utkane su metaforički u književna, slikarska, filozofska i psihološka dela naših nekadašnjih sugrađana čiji duh želimo danas proneti ulicama Šapca u kome su stvarali. Ovo turistička tura nadahnuta je onima koji su nam u nasleđe ostavili Šabac za kakav mi danas ne znamo.

Kontakt: Turistička organizacija grada Šapca

 

 

Izvor fotografije

  • 100_8405: printscreen
  • 100_9285: printscreen

6 years ago / No Comments