TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Jevrem Obrenović

Izvor: printscreen

Jevrem Obrenović

Jevrem Obrenović rođen je u Gornjoj Dobrinji kod Požege 18. marta 1790. godine a umro je 10. septembra 1856. godine na svom imanju u Vlaškoj blizu Jašija (danas Rumunija tada Osmansko carstvo), posle duže bolesti, gde je i sahranjen. Najmlađi brat srpskog kneza Miloša Obrenovića – jedini pismen od braće Obrenovića. U Šapcu se oženio Tomanijom, ćerkom Ante Bogićevića, s kojom je izrodio osmoro dece — sedam kćeri i jednog sina. Njegov sin Miloš bio je otac kralja Milana Obrenovića.

Jevrem je bio zapovednik u Šapcu, guverner u Beogradu, vrhovni straešina nad trima nahijama zapadne Srbije. U Šapcu je proveo 15 godina i svojim delima svrstao se u red znamenitih besmrtnika. Za to vreme prosvećenog upravljanja u Šapcu od 1816. do 1831. godine, gradio j puteve, azvijao trgovinu, Šabac učinio urbanizovanom sredinom i značajnim ekonomskim centrom Srbije. Bio je humanista, mecena mnogih mladih ljudi i za njegov rad se vezuje osnivanje bolnice, apoteke, škola, muzeja – prvih u Šapcu ali i u Srbiji. Zahvaljujući Jevremovim naprednim shvatanjima, Šabac je, među prvim gradovima u Srbiji, imao: školu, učitelje, lekare, apotekare, „hudožestvenike“ itd. Šabačku varoš Jevrem je takođe po „evropejski“ uredio: glavne ulice su se sekle pod pravim uglom, a ostale „prema njima izvedene lenjirom”.

Godine 1824. završena je gradnja Jevremovog konaka u Šapcu, skladne spratne građevine, koja je bila među najlepšim u Srbiji. U njemu se živelo po „evropejskim“ nazorima i manirima. Zdanje je bilo stecište školovanih i učenih ljudi, intelektualne i umetničke elite ondašnje Srbije, kojima je Jevrem bio mecena i potpora. Jevrem i njegov Konak su po mnogo čemu značajni: po prvom klaviru u tadašnjoj Srbiji, prvom savremenom krevetu i drugom nameštaju i bečkom priboru za jelo, a imao je i prva pendžerska stakla koja su se otvarala u Srbiji. Bila je u okviru Konaka i znamenita Jevremova biblioteka (sa delima Lafontena, Kupera, Skota, Šilera, i drugih) jedna od bogatijih u Srbiji. A u dvorištu Konaka, kao simbol statusa i moći, stajao je nacifrani fijaker (opet prvi u Srbiji), kupljen u tadašnjoj austrijskoj Vojvodini.

U znak sećanja na Jevrema Obrenovića, Šapčani su glavnoj ulici dali upravo njegovo ime.

 

Izvor fotografije

  • Jevrem_Obrenovic: printscreen
  • 2zxqr1t: printscreen
  • Aristid_Ekonoma,_Jevrem_Obrenovic_(1850-1860): printscreen
  • tomanija-obrenovic-04 (1): printscreen
  • tomanija-obrenovic-03: printscreen

6 years ago / No Comments