TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Stanislav Vinaver

Izvor: printscreen

Stanislav Vinaver

Stanislav Vinaver je bio srpski pesnik i prevodilac jevrejskog porekla. Erudita, književnik i prevodilac Stanislav Vinaver, rođen je 1. marta 1891. godine u Šapcu u uglednoj jevrejskoj porodici. OtacAvram Josif Vinaver bio je lekar, a majka Ruža pijanistkinja. Osnovnu školu završio je u Šapcu, gimnaziju je učio u Šapcu iBeogradu, a na pariskoj Sorboni studirao je matematiku i fiziku.

U balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu učestvovao je kao dobrovoljac, jedan od 1300 kaplara. Bio je poručnik u slavnom Đačkom bataljonu, prešao je golgotu povlačenja preko Albanije i na Krfu se angažovao kao urednik Srpskih novina i radio kao službenik Državnog presbiroa. Drugi svetski rat proveo je u zarobljeništvu u nemačkom logoru Osnabrik.

Vinaver je još daleke 1911. u Parizu napisao „Mjeću“ kojom je započeo prevazilaženje srpske moderne. Parodijske pesme poput „Evdoksije“ subverzivnog su karaktera i suštinski su početak srpske avangarde. Evropska i srpska avangarda otuda su savremene u predratnom smislu. Vinaver je prvi preveo Hašekovog „Dobrog vojnika Švejka“, Rableovog „Gargantuu i Pantagruela“, Kerolovu „Alisu u zemlji čuda“, Tvenove „Doživljaje Toma Sojera“ imajući prilike da se sretne sa elementima parodije u književnosti.

Poslednje godine (1945 — 1955) proveo je u Beogradu radeći kao profesionalni književnik, satiričar i prevodilac sa francuskog, engleskog, ruskog, češkog, poljskog i nemačkog jezika. Njegovi specifični prevodi, u kojima je zarad prenošenja najdubljeg smisla i tumačenja prevođenog teksta vidljivo odstupao od originala, ponekad su čak nailazili na odbijanje izdavača, ali su i danas ostali nenadmašni, skoro kao posebna književna dela.

Na polju satire Vinaverove parodije odlikuju se beskrajno duhovitim obrtima, svežinom izraza i prefinjenim osećajem za grotesku, što je posebno došlo do izražaja u „Pantologijama novije srpske pelengirike“ (1920, 1922. i 1938), koje su zapravo parodijski pandan „Antologiji novije srpske lirike“ Bogdana Popovića.

Umro je u Niškoj Banji, 1. avgusta 1955. godine.

Među brojnim Vinaverovim radovima, najpoznatija dela su:

„Priče koje su izgubile ravnotežu“ (1913),
„Misli“ (1913),
„Varoš zlih volšebnika“ (1920),
„Gromobran svemira“ (1921),
„Čuvari sveta“ (1926),
„Ikarov let“ (1937),
„Ratni drugovi“ (1939),
„Evropska noć“ (1952),
„Jezik naš nasušni“ (1952) i kao kruna njegovog razmišljanja o srpskom jeziku
„Zanosi i prkosi Laze Kostića“ (1963).

MI SE ČUDNO RAZUMEMO
Mi se čudno razumemo
ko dva bola, ko dva vala
ko dva mosta u otkrića:
ja te volim čudno, nemo,
ti si ona čudna mala,
mašta drevna moga bića.

O tebi su pitalice
od vekova moje bile,
odgovor o kom se sanja,
odgovor je tvoje lice
ti si slika one vile;
iz dečačkih nagađanja.

I svi stari snovi, evo
polagano nadolaze
ko da ide vreme tavno;
svaki gest tvoj ja sam snevo,
znam napamet tvoje fraze
svaku reč sam čuo davno.

Izvor fotografije

  • 10p4w1c: printscreen
  • kul-vinaver: printscreen
  • stanislav-vinaver2: printscreen
  • 2hqyzwk: printscreen
  • kul-srpske-price-1-SPAJANJE: printscreen
  • 800px-Grob_Vinavera: printscreen

6 years ago / No Comments