TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Draga Ljočić

Izvor: printscreen

Draga Ljočić

Draginja Draga Ljočić (1855, Šabac – 1926, Beograd) bila je prva žena doktor medicine i tek četvrta žena koja je na čitavom evropskom kontinentu doktorirala iz te oblasti. Istovremeno, njen život svedoči o borbi za ravnopravnost polova i velikoj ženskoj hrabrosti, pa danas možemo reći da je to bila jedna od najinteresantnijih žena u modernoj istoriji Srbije.

Bila prva srpska lekarka, feministkinja i sufražetkinja. Medicinu je studirala u Cirihu, kao jedna od retkih žena studenata medicine u to vreme.

Draga Ljočić bila je i velika filantropkinja i zaštitnica dece. Iskreno i energično se zalagala za otvaranje dečijih bolnica, izgradnju domova za nezbrinutu decu. Zbog ovih i sličnih stavova često je bila prozivana i u javnosti prepoznata kao osoba koja javno promoviše nemoral. Njena istrajnost, iskrenost i posvećenost uvek su bili jači od bilo koje osude i ona je zahvaljujući veri u sebe i u ispravnost svojih ciljeva uspela da te ideje i realizuje.

Draga Ljočić je jedna od najinteresantnijih žena u modernoj istoriji Srbije. Od kada je započela karijeru lekarke neprestano se borila sa mizoginim, muškim svetom koji je pokušao da je na svaki način diskvalifikuje i ukloni sa mesta koja su joj po svemu pripadala. Teško se zaposlila u državnoj službi. Nije imala pravo na jednaku platu, niti penziju. Od mladosti je vodila ličnu borbu za profesionalno izjednačavanje muškaraca i žena i tu borbu je prenosila i na ženske ogranizacije koje je osnovala sa svojim malobrojnim istomišljenicama. Javno se zalagala za sticanje prava glasa za žene, i do kraja je ostala verna mladalačkim idejama o socijalnoj jednakosti. Kao bolničarka, a kasnije i kao lekarka, učestvovala je u srpsko-turskim ratovima, srpsko-bugarskom ratu u 19. veku, kao i balkanskim i Prvom svetskom ratu u 20. veku i na taj način pokazala svoje bezgranično i neupitno rodoljublje i lojalnost otadžbini koja joj nije uzvratila sa jednakim poštovanjem i priznavanjem njenog profesionalnog rada.

Draga Ljočić je u istoriji srpske medicine zapamćena kao velika dobrotvorka i kao osoba koja često besplatno lečila decu, naročito devojčice, pošto je imala uvid u zdravstveno stanje učenica u ženskim školama. Ona je zajedno sa doktorom Lazom Lazarevićem besplatno lečila devojčice iz Ženske radničke škole.

Bavila se javnim i pedagoškim radom iz oblasti pedijatrije. Prevela je sa ruskog knjigu doktorke Marije Manasejine Gajenje male dece. Svesna da u Srbiji u to vreme svest i informisanost majki o podizanju novorođenčadi bila na nezamislivo niskom nivou, ona u predgovoru prevoda piše „knjigu posvećujem majkama, jer od njihovog znanja zavisi valjano gajenje dece“. O značaju knjige pisali su i recenzenti prevoda, lekari Laza Lazarević i Laza Dokić.

Ličnim zalaganjem i životom, Draga Ljočić je dosta radila na polju emancipacije žena u Srbiji. Imala je jasan stav i lično iskustvo kako je obrazovana žena tretirana u Srbiji krajem19. i početkom 20. veka. Svoja feministička uverenja je iskazivala kad god je bilo moguće. Tako se na sednicama Srpskog lekarskog društva neprestano zalagala za bolji odnos prema lekarkama. Zajedno sa nekoliko znamenitih Beograđanki, Draga Ljočić je 1906. osnovala Srpski narodni ženski savez, koji je objedinio sva ženska udruženja u Srbiji. Kako je u mnogo čemu bila prva, Draga Ljočić je bila i jedna od prvih srpskih sufražetkinja. Ona se javno zalagala za neophodnost sticanja političkih prava za žene.

Draga Ljočić je bila udata za Rašu Miloševića, jednog od osnivača Narodne radikalne stranke. Život sa njim je bio pun neizvesnosti, ta je tako zbog aktivnosti u Timočkoj buni, bio uhapšen i osuđen na smrt u vreme njenog porođaja. Ta kazna je preinačena i on je usled političkih promena pušten iz zatvora tri godine nakon presude. Imali su pet kćerki. Draga Ljočić je svojom hrabrošću, borbom, profesionalnim zalaganjem dala primer i kćerki Radmili, koja je, iako potpuno svesna kakav je život lekarke u Srbiji, odlučila da sledi majku i da u Cirihu završi studije medicine.

Iako je njena borba često bila bezuspešna, ugled Drage Ljočić je ostao neukaljan, a njen život i rad ostaje jedno od najboljih svedočanstava u istoriji žena u Srbiji XIX veka. Doktorka Draga Ljočić je preminula 5. novembra 1926. u Beogradu, u sedamdeset prvoj godini. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Izvor fotografije

  • t_3168295_draga_ljocic_pinkjeca_cool_v: printscreen
  • Draga2: printscreen

6 years ago / No Comments