TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Šabac – rasadnik velikana i ideja

Izvor: printscreen

Šabac – rasadnik velikana i ideja

Šabac je od pamtiveka bio grad naprednih, učenih i obrazovanih ljudi. Tako je i danas. Upravo zahvaljujući njima grad Šabac se uvek izdvajao od drugih gradova ali i davao sveukupan doprinos obrazovanju, kulturi, umetnosti, zdravstvu, sportu i privredi cele zemlje.

Mnoge znamenite ličnosti su rođene u Šapcu, ali mnoge od njih su i doše u ovaj grad u kome su stvarali, radili, živeli i zauvek u njemu i ostali. Danas postoji čitava plejada ličnosti koje su u sebi imale ili imaju kod Šapca, a mi smo danas tu da Vas podsetimo na njih, upoznamo sa njihovim stvaralaštvom i neprocenjljivim doprinosima, ali i čuvamo od zaborava sve one koji su ostavili trag u večnosti.

Neke od njih ćemo Vam ponaosob predstaviti, dok ćemo druge pomenuti, osvežiti u sećanju i sačuvati od zaborava:

Ljubiša Jovanović, Vladimir Jovanović, Igor Belohlavek, Pop Luka Lazarević, Stana Milanović, Filip Mitrović, Prota Jovan Pavlović, Avram Vinaver, Branimir Ćosić, Gliša Babović, Robert Tolinger, dr Andra Jovanović, Nikola Čupić, Miloš Stojićević – Pocerac, Stojan Čupić, Ranko Alimpić, Radovan Raja Damnjanović, Vasa Stanković – Andolija, Milorad Ruvidić, Milorad Panić Surep, Radivoje Raća Marković, Milutin Radovanović, Dragomir Draža Petrović, Ivan Knežević, Miloš Moskovljević, Đorđe Nešić, Milorad Popović Šapčanin, Vladimir Stanimirović, Zaharije Trnavčević i mnogi drugi.

Pored njih, neizostavno treba pomenuti Milevu Marić Ajnštajn, Janka Veselinovića, Jovana Cvijića, Milića Stankvoća tzv. Milića od Mačve koji su se školovali u Šapcu i na taj način postali deo njega i on deo njih. Isidora Sekulić nije bila Šapčanka i nije volela Šabac, ali period njenog boravka u Šapcu značajno je uticao na njeno dalje stvaralaštvo, stoga je Šabac postao neizbežno deo nje.

Izvor fotografije

  • 14529637741: printscreen

6 years ago / No Comments