TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Краљица пролећног цвећа краси шабачки храм културе – магнолија Библиотеке шабачке

Izvor: printscreen

Краљица пролећног цвећа краси шабачки храм културе – магнолија Библиотеке шабачке

Најлепши весник пролећа у Шапцу је МАГНОЛИЈА у дворишту Библиотеке шабачке. Ово чаробно дрвце латинског имена “Magnolia X Soulangeana” цвета у својеврсном храму културе и симболично привлачи енергију задовољства и спокоја, јер је посађена испред “куће”.

1Izvor: printscreen

С обзиром на њену лепоту, називају је још и краљицом пролећног цвећа. Према старим предањима, цвет магнолије је први цвет који је икада процветао на планети Земљи. На територији Европе, Северне Америке и Азије, налажени су фосили магнолија стари више од 100 милиона година. То значи да је цветала још у доба диносауруса. С обзиром на то да је постојала пре појаве пчела и других летећих опрашивача, цветови магнолије немају прашнике, а опрашују их бубе опнокрилци привучени њеним интензивним мирисом.

2Izvor: printscreen

У древној Кини је цвет магнолије симбол снаге и верности у љубави, док је у Европи овај цвет носио симболику враћања старој љубави. По фенг шуи-ју, магнолијино стабло у дворишту доноси задовољство и мир у кући.

Магнолија симболише достојанство и истрајност, али и љубав према природи. Боја цвета магнолије означава одређени симбол. Тако је бео цвет знак невиности, а ружичаст означава стидљивост и најчешће се поклања девојкама које још нису упознале праву љубав.

Ботаничар Плумије, кога је Краљ Сунца, Луј IV слао да по свету истражује биљке и прикупља најлепше врсте за версајски врт, је још приликом боравка у Америци, дао овој биљци име магнолија, у знак успомене на Пјера Магнола, директора Ботаничке баште у Монпељеу (1638—1715).

3Izvor: printscreen

Колико је ова магнолија посебна говори нам чињеница да је улаз Анекса Библиотеке шабачке постао упечатљив по мозаику са QR кодом који посетиоцима једноставним скенирањем путем мобилних телефона нуди све потребне информације везане за ову установу културе

ПРОЛЕЋЕ

Пролеће је већа сила
од змајева и од вила.

Чим се сети да долети
све промени на планети.

Благоје Рогач

Фото: Т.П.

 

Izvor fotografije

  • 1: printscreen
  • 2: printscreen
  • 3: printscreen
  • 1: printscreen
  • 2: printscreen
  • 3: printscreen
  • Магнолија Шабац: printscreen
  • Магнолија Шабац: printscreen

5 years ago / No Comments