Туристичка организација града Шапца
LAT
EN SR

Црква Св. Јована Шангајског на Церу

На локацији Липове воде, на планини Цер налази се нова црква која је посвећена Св. Јовану Шангајском. Налази се на само неколико стотина метара од највишег врха планине Цер – Шанчине (687 м.н.в.). Црква се налази у прелепој природној и просторној целини окружена шумом липе, храста, букве. Ова црквица има меморијални карактер јер је посвећена палим церским јунацима. Куриозитет цркве јесу необични фреско мотиви који се налазе унутар цркве, а представљају Церску битку. Иконостас је осликао шабачки уметник Радивоје Рока Маринковић.

Свештеник Војислав Петровић из Шапца је започео изградњу ове цркве уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Лаврентија. Црква је завршена 16. августа 2014. године.  На стогодишњицу Церске битке, 19. августа 2014. године, у њој је Свету архијерејску литургију служио Његова светост Патријарх српски Иринеј са Епископом шабачким Лаврентијем и свештенством шабачке цркве.

Недалеко од цркве налази се Тројанов град, римско војно утврђење из ИИИ в.н.е. као и планинарски дом са рестораном “Липове воде”.