Туристичка организација града Шапца
LAT

Чивијада

Чивија у Шапцу има универзалну употребу. Све што у граду добро стоји, све је чивија учврстила, све што клима, то су привремено, у шали извадили чивију.

Како и када је постала шабачка чивија, као преносно значење казивања, шала и пошалица, до данас се не зна. коме су шапчани извадили чивију, краљу Милану или кнезу Михаилу Обреновићу, до данас се нису договорили.

Сваке године, септембра месеца, пред Малогоспојински Шабачки вашар одржава се у Шапцу „Чивијада“. То је културно-туристичка манифестација која се одржава од 1968. године под слоганом “Белосветски вашар хумора и сатире”. Ова манифестације негује изворни хумор народа овог краја, Мачве, Посавотамнаве и Поцерине, и наравно града Шапца како центра свих збивања. „Чивијада“ одсликава дух Шапчана и њихову спремност на шалу и доскочицу, како на туђи тако и на сопствени рачун.

Модерна Чивијада има више својих програмских садржаја: изложба карикатура, Међународни Чивијашки карневал, промоцију листа „Чивија“, и наравно избор за председника Владе Чивијашке републике. Сваке године расписује се и наградни конкурс за најбоље афоризме, сатиричне приче и карикатуре. Сви ови програми изазивају велику пажњу грађана и туриста, а нарочито је свима занимљиво ко ће бити нови „председник“.

Први председник Чивијашке Републике Михаило Миле Станковић прогласио је Шабац град отвореног хумора и сатире. Њега је наследио Бранко Ћопић, а “владали су” још и Нела Ержишник, Мија Алексић, Драгиша Пењин, Миленко Заблаћански, Душан Ковачевић, Јелисавета Сека Саблић, Лане Гутовић и многи други.

У листу „Чивија“ који излази само за Чивијаду, заступљени су редовно сви најбољи ствараоци на пољу хумора и сатире, не само из Србије него и са простора бивше Југославије.