Turistička organizacija grada Šapca

Festival cveća „Ruže Lipolista“

Festival cveća „Ruže Lipolista“ tradicionalno seodržava u drugoj polovini juna. U selu Lipolist, kod Šapca, tada se okupljaju prizvođači, distributeri i svi ljubitelji RUŽE i njene lepote. Festival predstavlja potencijale koje ima proizvodnja cveća, otvara mogućnosti za međusobnu saradnju, udruživanje i zajednički nastup na drugim tržištima. Osim toga predstavlja šansu za razmenu iskustava, znanja i uspostavljanje kontakata i saradnje u ovoj i brojnim drugim oblastima koje unapređuju uslove života i rada.

Lipolist, selo na dvadesetak kilometara od Šapca, na putu prema Loznici, mnogi kažu s pravom nosi epitet najmirisnijeg. U ovom selu ruže se gaje decenijama, a danas se proizvodnjom bavi dvadesetak meštana. Ruže iz ovog sela prodaju se na tržištu Rusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i drugih zemanlja, a stižu čak i u Holandiju. Lipolist je pobratim sa holandskim mestom Lotum i učesnik projekta prekogranične saradnje „Rosis, Rosas, Rosarum“.

Organizatori Festivala su Turistička organizacija Šapca, Udruženje „Ruže Lipolista“, a pokrovitelj Grad Šabac. Kao prestižna manifestacija koja, osim turističkog, ima i značajan privredni potencijal, Festival je ušao u treću deceniju trajanja, afirmišući vredan rad lipoliških ružara i pozitivne i trajne vrednosti, utemeljene na radu, posvećenosti i ljubavi.