Туристичка организација града Шапца
LAT

Међународни пливачки маратон Јарак – Шабац

Међународни пливачки маратон Јарак-Шабац у свету је познат под називом “Трка мира“.

Међународни пливачки маратон Јарак-Шабац плива се реком Савом у дужини од 18 км и 880 метара, колико износи водена деоница између сремског села Јарак и Шапца, код плаже „Стари град“. Међутим кроз године, концепт маратона се мењао. Године су пролазиле, ставови, жеље, потреба као И погледи људи мењали су се, али једно је увек пратило пливачки марато “Јарак-Шабац”-жеља И одлучност мештана Јарка И Шапца да отргну од заборава сећање на трагични марш и сачувају сећање на херојска дела мештана Јарка И Шапца.

Маратон се одржава у знак сећања на „Крвави марш“ 4.500 Шапчана који су у септембру 1941. године, под претњом смртне казне претрчали 22 километра до немачког логора у Јарку.

Године 2018. маратон је постао део Глобал сwим сериес и Купа пливања на отвореним водама, који доприносе већој полупаризацији маратона. Осим спортског дела забавни део програма, такмичење у припремању рибљег котлића, Државно такмичење у рвању на песку саставни су део манифестације на Сави која Шапчане поново враћа као једном од највећих природних потенцијала града.