Туристичка организација града Шапца
LAT
EN SR

Шабачки летњи фестивал ШЛФ

Први Шабачки летњи фестивал („ШЛФ“) је одржан 2003. године. Наследник је пројекта „Мове” који је на неки начин био претеча данашњег Шабачког фестивала. Од самог почетка се организује и одржава на археолошком локалитету и у унутрашњости тврђаве Стари град. Фестивалски програм се реализује сваке године почетком августа месеца, у трајању од пет фестивалских дана. Један од циљева фестивала је залагање, за афирмацију младих неостварених музичких група из Србије, који учешћем на овом фестивалу имају прилику да изађу из анонимности. Фестивал је орјентисан ка алтернативној рок сцени, поп, џез и такозваној подземној или ундергроунд култури.

Сада, Шабачки летњи фестивал, популарнији под скраћеницом ШЛФ, траје током целе године и у свој програм укључује различите врсте уметности: филмску, позоришну, ликовну и савремену музичку уметност кроз програмске целине као што су: Зимски распуст у биоскопу, ШЛФ ФИЛМ (Ревија филмова са ФЕСТА), Ноћ музеја, ШЛФ Позориште и ШЛФ Позориштанце, док су музичка дешавања распоређена током целе године на различите концептуалне целине при чему је најзначајнији главни део Фестивала који се одржава у првој половини месеца августа у Тврђави која прима укупно 4.500 људи. Током једанаест фестивалских година, ШЛФ је угостио 148 извођача из Србије и региона: Dubioza kolektiv, Van Gogh, Rambo Amadeus, Darko Rundek, Let 3, Massimo Savić, Goblini, Hladno pivo, Atomsko sklonište, Zabranjeno pušenje, Cubismo, Orthodox Celts, DJ Marko Nastić, Majke, Jinx, Stero MC’Sи многе друге.

Очекивана посету за овај период је укупно 40.000 људи из Шапца, Србије и земаља у региону, са бесплатним кампом на Старом граду који организује ШЛФ и који је претходне године примао у просеку 300 људи из читавог региона.

Програм фестивала можете преузети на сајту фестивала: www.sabackiletnjifestival.com