Turistička organizacija grada Šapca
EN SR

Krsmanovića kuća

Objekat koji dominira centrom grada podignut je 1891. godine a delo je čuvenog arhitekte Jovana Ilkića.  Ovu kuću, danas poznatu kao Krsmanovića kuću u miraz toj porodici donela je Jovanka iz čuvene šabačke porodice Topuzović. Njen otac je testamentom odredio da se na tom mestu podigne 12 dućana, te da se od prihoda kuće svake godine odvoja po 200 dukata kao miraz siromašnim šabačkim devojkama, od kojih će po dve svake godine dobijati po 100 dukata.

Kada je ćerka nasledila kuću, nasledila je i te obaveze. U ovom objektu odmah po završetku izgradnje nalazilo se Drino-savsko kolo jahača knez Mihailo, a potom je taj prostor držala Trgovačka omladina Šapca u čujem okrilju je radila i Čitaonica šabačka, do izmeštanja u kafanu Jelen na Bairu ored Prvi svetski rat. Poslednji naslednik Krsmanovića kuće, da bi ostala sačuvana, poklonio je kuću državi.

Krsmanovića kuća ima značajnu i arhitektonsku i ambijentalnu vrednost. To je spratna građevina, građena po ugledu na ranije stilove, sa mnoštvom otvora i bogato rešenim centralnim delom. S obzriom da je građevina rađena za ugao, taj centralni fon je nekada bio krunisan neorenesansnom kupolom, a po simsu su bile postavljene stojeće figure, koje je tokom uništavanja grada u Prvom svetskom ratu, prema nekim svedočenjima, čekićem polupao jedan austrijski vojnik. Značajan element na fasadi su  četiri niše u kojima su smeštene figure boginje Flore, kao i medaljon sa godinom izgradnje.