Туристичка организација града Шапца
LAT
EN SR

Литерарна географија Шапца

У време када улице још нису имале имена, а куће нису биле обележене бројевима, имена људи или љихове професије били су њихова адреса. То се дуго преносило у време и када су постојале прописане адресе. Оглашавало се: између куће Доце адвоката и апотеке Илије Ранковића, (Господар Јевремова 3), Лазар Величковић, шеф месне контроле, има канцеларију у мом стану, Бојићева кућа, до Доњошорске школе и кафане Шопрон (Карађорђева 50).

Ако је остало о многим адресама да нагађамо, да куће градимо од препоставки, оно што поуздано знамо: већина аутора дуговечнија је била од зграда у којима су становали; у Првом светском рату Шабац је био скоро уништен град, али има и зграда које као помен трају попут својих станара какав је био Јевремов конак.

Туристичка тура почиње шетњом од централне пешачке зоне. План је да туристичка тура буде зонирана као би се посетиоци организовано прошетали кроз најстарије улице Шапца: Господар Јевремова, Масарикова, Карађорђева, Владе Јовановића, Поп Лукина улица, итд.

Овом тематском туристичком туром биће обухваћене адресе на којима су некада становали : Јанко Веселиновић, Милорад Поповић Шапчанин, Лаза К. Лазаревић, Станислав Винавер, Исидора Секулић, Милорад Панић Суреп, Јован Илић, Милић Станковић- Милић од Мачве, Сима Тројановић, Прота Јован Павловић, Анка Обреновић, Јеврем Обреновић, Јован Цвијић, Оскар Давичо, Стојан Новаковић, Драгиша Пењин, Павле Поповић, Владимир Јовановић и Јован Ђорђевић.

У Шапцу постоји преко 30 адреса које које представљају културну биографију нашег града. Животне индивидуалне и породичне приче уткане су метафорички у књижевна, сликарска, филозофска и психолошка дела наших некадашњих суграђана чији дух желимо данас пронети улицама Шапца у коме су стварали. Ово туристичка тура надахнута је онима који су нам у наслеђе оставили Шабац за какав ми данас не знамо.

Контакт: Туристичка организација града Шапца