Turistička organizacija grada Šapca
EN SR

Šabačka gimnazija

Zgrada današnje Gimnazije nastajala je od 1892. godine do 1935. godine. Sve dogradnje koje su vršene tokom pedesetak godina, rađene su tako da su novoapicirani objekti gotovo sasvim stilski i arhitektonski, ujednačeni. Zato, kada danas pogledate zgradu Šabačke gimnazije, imate utisak da je reč o objektu koji je nastao u jednom periodu, iako znamo da je zgrada građena iz četiri puta.

Prvi svetski rat ostavio je iza sebe, ne samo ljudske žrtve, nego i razrušene zgrade koje su nekad činile Šabac gradom evropskog izgleda. Tih razaranja nisu bile pošteđene ni obe gimnazijske zgrade. Stara je bila u boljem stanju, jer su je tokom rata Austrijanci uzimali za svoje potrebe, a nova je bila gotovo sasvim uništena.

Mirna neoklasicistička fasada odaje utisak jednostavnosti i harmoničnosti, a podeonim vencem podeljena je na prizemni i spratni deo. Jednostavnost je osnovna odlika gimnazijske fasade, pa iako ovaj objekat ne predstavlja visoke domete srpske arhitetkture tog vremena, ijednačenost i ambijentalna uklopljenost govore u prilog njenog višedecenijskog opstanka.

U Gimnaziji je priređena prva pozorišna predstava u Šapcu, tri godine nakon njenog osnivanja pod rukovodstvom Damnjana Marinkovića. Tokom tih godina ređali su se događaji i aktivnosti koje su označil ovu školu kao rasadnik naprednih ideja. Profesori ove škole učestvovali su u osnivanju Šabačkog čitališta 1847. godine, 1884. počinje sa radom đačka družina Pouka, a 1894. godine osnovano je Sokolsko društvo na inicijativu direktora, profesora i učenika Gimnazije. Za posebna zalaganja učenika i profesora veština usledilo je veliko priznanje – učešće na Međunarodnoj izložbi u Parizu 1900. godine. Početkom dvadesetok veka započinje se sistematičnije sakupljanje vrednih predmeta u gradu i okolini, na inicijativu jednog gimnazijsko profesora, te to  ožemo nazvati počecima muzeološke delatnosgti u ovom delu Srbije. Jesno je dakl, da je zametak današnjih gradskih institucija iznederen upravo pod scodovima ove škole.

Gimnaziju u Šapcu su učuli ili u njoj predavali: Jovan Cvijić, Mileva Marić Anštajn, Stevan Čalić, Hakija Kulenović, Janko Veselinović, Laza K. Lazarević, Stanisalv Vinaver, Robert Tolinger, Oskar Davičo i mnogi drugi.

Škola je nosila nazive: Šabačka polugimnazija, Gimnazija gospodara Jevrema Obrenovića, Srpska kraljevska gimnazija, Podrinska gimnazija, Gimnazija Vera Blagojević i danas je Šabačka gimnazija.