Туристичка организација града Шапца
LAT

Шабачко позориште – Занатски дом

Добровољним прилозима шабачких занатлија и грађана, Занатски дом подугнут је 1933. године. Изглед приземља је измењен, док је спратни део донекле очуван, посевно назив и две алегоријске фигуре заната за које с епредпоставља да су дело чувеног сликара Стевана Чалића.

Данас је у овој згради смештено Шабачко позориште, које се смтра једним од најстраијих у Србији. Наш град има веома дугу позоришну традицију: прво театрално представленије Шабац је имао 1840. године када је професор Шабачке гимназије Дамјан Маринковић прередио представу “Станислав и Милева”. Следећа важнија етапа позоришног живота била је 1848. године када је у Читалишту шабачком играно седам представа.

Године 1906. основано је професионално Шабачко позориште, оформљен је стални асамбл од 20 глумаца и два редитеља, изабрана управа, опремљене радионице за израду костима и декора. Представе су игране у Великој Касини. За шест месеци изведено је 90 представа.

Непосредно после ослобођења у Шапцу је формирано Нараодно позориште које је прву представу одиграло 14. децембра 1944. године. У другој половини 20. века ово позориште је приређивало чувене “Свечаности Љубише Јовановића” на којима су учествовала најелитнија позоришта тадашње Југославије.

Ентеријер Шабачког позоришта преуређен  је  2008. године и има три сцене: велику, малу и дечију.