Туристичка организација града Шапца
LAT
EN SR

Спомен комплекс Текериш

У току И светског рата, 1914. године, на планини Церу вођена је жестока борба између српске и аустроугарске војске. Одлучујућа битка одиграла се на Текеришу, селу на југоисточним огранцима планине Цера, у времену од 15. до 19. августа. Српска војска извојевала је победу над аустроугарском, одлучујућу у Церској операцији. Србија је имала 16.304 борца избачена из строја, а аустроугарска 25.000.

Спомен-костурница, откривена 28. јуна 1928. године, а налази се у центру села. У њој је сахрањено око 3.500 српских војника као и изгинули Чеси, припадници 28. прашког пука, који су са песмом “Хеј Словени” кренули према српским положајима да се предају. Аустријанци, у чијем саставу су били чешки војници, десетковали су их.

Спомен-костурница је у форми природне стене висине 10 метара. У њеним темељима су сахрањени посмртни остаци палих ратника. На врху споменика је орао раширених крила, који у кљуну држи ловоров венац. Са предње, западне стране пирамиде налази се штит са крстом, четири оцила, круном, датумом „18. август 1914 .“ и текстом „Ваша дела су бесмртна“.

На постаменту је постављено седам спомен плоча са посветама и ликовима војводе Радомира Путника и војводе Степе Степановића. Споменик је пројектовао архитекта Бојић. Северно од костурнице налази се некадашња капела, у коју је после другог светског рата Народни музеј из Шапца поставио изложбу о Церској бици. Испред улаза у Музеј постављене су, 1989. године бисте војвода Радомира Путника, Степе Степановића, Живојина Мишића и Петра Бојовића. На улазу у комплекс је подигнута и спомен-чесма од камена са клупама и порцеланском сликом војводе Степе Степановића. Конзерваторски радови су обављени 1964, 1989 и 2004–2005. године.