Turistička organizacija grada Šapca
EN SR

Spomenik Tri odlikovanja

Strahovita katastorfa zadesila je grad tokom Prvog svetskog rata. Velike vojne operacije koje su se odigravale u neposrednoj blizini nisu poštedele ni Šabac. Grad je porušen, popaljen, stanovništvo prepolovljeno. Od 14.000 predratnih stanovnika, jedva da je u životu ostalo 7.000. Broj preostalih za život ikako mogućih kuća, bio je manji od pola. Neprijatelj nije poštedeo ni gradsku crkvu, škole, bolnicu, privatne kuće.

“Šabac je bio bogata varoš, vesela, trgovačka,čista – danas je to hrpa ruševina”, zapisao je Arčibald Rajs. Možda je jedna od napotresnijih rečenica koja govori o stravičnim zločinima i stradanju grada ona koju je Pavle Popović zapisao u svoj dnevnik: “Da vidite Šabac ne biste opraštali”.

Šabac se ponovo izdvaja u Srbiji, ali ovaj put po stradanju, zbog toga je dobio naziv Srpski Veden i tri jedinstvena ordena: francuski Ratni krst sa palminom grančicom 1920. godine, čehoslovački Ratni krst 1925. godine zbog kojeg je Pocerska ulica dobila i ponela naziv po prvom čehoslovačkom predsedniku Tomašu Masariku i Karađorđevu zvezdu sa mačevima IV reda od svoje države.

U znak sećanja i sa željom da se ne zaboravi, grad Šabac je podigao ovo spomen obeležje 2008. godine koje je rad vajara Mije Tomanića.

Adresa: Karađorđeva ulica