Туристичка организација града Шапца
LAT

Визуелне интервенције – Street Art

Можемо казати да је Удружење Светлост својим активностима један од пионира street art-а у Шапцу. Визуелне интервенције у простору у виду мурала су постојале током прошлог века , нова сцена настајала је почетком 2000тих али важан подстрек дошао  је од овог удружења.

Street art као вид креативног изражаја била је инструмент у раду са младима још почетком 2006те и од тада бива негована и коришћена у раду.

Можемо навести да је важна карактеристика у њиховом раду да за своје интервенције бирају тако зване урбане џепове са циљем да хуманизују, култивишу јавне просторе. Током извођења радова бежало се од епитета чисте уметности  већ је она била упрљана, што више приближена улици као јавном простору отвореном за све. Реакција грађана и графити који годинама остају не контаминирани другим натписима показују да шапчани знају да цене и чувају ове специфичне ликовне радове.

Удружење Светлост није група ликовних аутора већ кровна подршка уметницима које окупљају током својих пројеката и активности.

До сада њиховим залагањем у Шапцу су стварала нека од значајних имена група уметника  и појединаца са српске  и европске street art сцене. Неки од њих су Djuradj, Artez, Reage Freaks из Србије,  Lesjak из Словеније, Bunt Diagnose из Немачке, Valentina G  из Италије, Vercesi из Португалије, Emo из Бугарске, Tampa Nama из Македоније. Даља набрајања изискивала би помињање свих оних који су учествовали али листа имена би узела подоста простора  и можда би неко био изостављен тако да морате отићи на неку од локација на којима је интервенција извршена  и видети сами ко је све имао прилику да посети наш град.

Током рада Удружење Светлост је створила богату база уметника и отворила могућност за ангажовање многих других у европским оквирима значајних имена у овом специфичном свету уметности.

Током свог рада удружење није само укљућивало професионалце на овом пољу већ је и организовала низ радионица на којима су учествовали млади који тек стасавају или имају интересовања везана за street art.

Неке од активности су изводјење својим средствима али многе су биле покривене пројектима које су донирали: Град Шабац, Tikurrila, СКЦ Нови Сад, министарство културе Републике Србије, Министарство Омладине и Спорта Републике Србије, EACEA, Немачка национална Агенција за младе.

Свакако је Удружење Светлост поставило темеље и пружило смернице за друга удружења  и активности које су везане за street art у Шапцу те као такво остаје замисано у периодици нашег града.