Туристичка организација града Шапца
LAT

Зелени венац

На Светог Саву 1880. године у просторијама основне школе која је била у црквеном дворишту, Филип Митровић је са неколицином пријатеља основао Фонд сиромашних ученика основних школа и приложио 6.000 дуката. Недуго затим. сачинио је тестамент којим је сав свој иметак завештао Фонду, не знајући да ће његову супругу и њега шест година касније разбојници убити на спавању. Упркос томе, Фонд је успешно живео до половине 20. века. У време оснивања има је више значајних приложника, углавном виђених грађана Шапца, а поједини су и своје куће и имања завештали Фонду, из којег је два пута годишње, 1. септембра и уз Врбицу, одећу и обућу добијалао 100 до 150 ученика.

Управа Фонда је одлучила да тамо где су били дућани Филипа Митровића и спужића хотел, Зелени венац, такође завештан Фонду и срушен крајем 19. века, подигне Дом фонда сиромашних ученика основних школа. Камен темељац постављен је 1931. године, а двоспратно задање је добило назив Зелени венац. Добар део зграде дат је одмах у закуп и одатле су пристизала средства која су пунила Фонд. Осим хотелом, Фонд је након Другог светског рата располагао са још две куће и једним плацем у граду. Почетком шездесетих година прошлог века хотел је дат на коришћење Угоститељском предузећу “Сава”, а почетком 21. века продат је у приватно власништво.

У архитектонском смислу Зелени венац је значајан објекат, који показује тенденцију однове српског стила у савременој архитектури. Низом лукова, употребом моравских једноставних стубова и стилизованих еркера на угловима, овај објекат заслужује посебну пажњу.

Адреса: Цара Душана 2