TOŠabac!

Kontaktirajte nas
Znamenitosti
Izvor: printscreen
Tvrđava Stari grad

Prvi pomen Zaslon, koji je preteča današnjem gradu, potiče iz dubrovačkih arhiva iz godine 1454. Ime naselja isprva je bilo. . .

Izvor: printscreen
Kulturno – istorijska celina Gospodar Jevremova ulica

Gospodar Jevremova ulica je prostorna kulturno-istorijska celina, ujedno je jedinstven spomenički kompleks, koji pored arhitektonske, ima izrazitu istorijsko-urbanističku vrednost. Kao. . .

Izvor: printscreen
Zgrade bliznakinje

Početkom 20. veka Šabac je zahvaljujući čuvenom arhitekti Miloradu Ruvidiću dobio dva dvospratna zdanja, prva takve vrste u Šapcu. Prvo. . .

Izvor: printscreen
Zgrada Kulturnog centra

Zgrada današnej Kulturnog centra sagrađena je 1922. godine na mestu kuće braće Bogatinčević, koja je stradala tokom Prvog svetskog rata.. . .

Izvor: printscreen
Prva narodna apoteka

Namenski projektovana i građena zgrada za potrebe apoteke i stanovanje vlasnika. Nalazi se u Gospodar Jevremovoj ulici.  Danas je u. . .

Izvor: printscreen
Krsmanovića kuća

Objekat koji dominira centrom grada podignut je 1891. godine a delo je čuvenog arhitekte Jovana Ilkića.  Ovu kuću, danas poznatu. . .

Izvor: printscreen
Biblioteka šabačka – Vladičanski dvor

Prvi javni objekat, kao spratna građevina, podignut je Vladičanski dvor iz 1854. godine. Gradnja ovog objekta započeta je 1849. godine,. . .

Izvor: printscreen
Kuća Dragomira – Draže Petrovića

Kuću je 1912. godine za potrebe stanovanja podigao Dragomir Draža Petrović, šabački advokat. Nalazi se u ulici Masarikovoj ulici. Ulična. . .

Izvor: printscreen
Zgrada Polugimnazije – Narodni muzej

Zdanje nekadašnje Polugimnazije podignuto je 1857. godine kao prva nameski zidana zgrada za te potrebe u Srbiji. Od 1961. godine. . .

Izvor: printscreen
Šabačka gimnazija

Zgrada današnje Gimnazije nastajala je od 1892. godine do 1935. godine. Sve dogradnje koje su vršene tokom pedesetak godina, rađene. . .

Izvor: printscreen
Kuća prote Jovana Pavlovića

Kuća prote Jovana Pavlovića je jedini primerak sačuvane balkanske profane arhitekture u gradu i potiče iz 1846. godine.  Nalazi se u. . .

Izvor: printscreen
Šabačka crkva Sv. apostola Petra i Pavla

Početak gradnje crkve vezuje se za vreme Jevrema Obrenovića, koji je zbog lošeg stanja predhodne crkve, koja se nalazila u. . .

Izvor: printscreen
Spomenik u porti šabačke crkve

Osim materijalnih razaranja, šabačka crkva je simbol ljudskih stradanja, jer su Šapčani avgusta meseca 1914. godine bili zatvoreni u njoj,. . .

Izvor: printscreen
Zgrada Narodne banke

Zgradu Narodne banke projektovao je, tada mlad stručnjak, Bogdan Nestorović. Podignuta je 1937. godine i predstavlja dobar primer moderne arhitekture. . .

Izvor: printscreen
Zeleni venac

Na Svetog Savu 1880. godine u prostorijama osnovne škole koja je bila u crkvenom dvorištu, Filip Mitrović je sa nekolicinom. . .

Izvor: printscreen
Eparhija šabačka – Arambašića kuća

Zgradu, u ulici Karađorđeva br. 13 je podigao za svoje potrebe poznati šabački trgovac Đoka Arambašić krajem 19. veka. Zajedno. . .

Šabačko pozorište – Zanatski dom

Dobrovoljnim prilozima šabačkih zanatlija i građana, Zanatski dom podugnut je 1933. godine. Izgled prizemlja je izmenjen, dok je spratni deo. . .

Izvor: printscreen
Spomenik Tri odlikovanja

Strahovita katastorfa zadesila je grad tokom Prvog svetskog rata. Velike vojne operacije koje su se odigravale u neposrednoj blizini nisu. . .

Izvor: printscreen
Dunjića kuća

Kuću je sagradio čuveni šabački hirurg Mihajlo Dunjić dvadesetih godina 20. veka. Građena je u eklektičkom, neorenesansnom stilu, kao dobar. . .

Izvor: printscreen
Zgrada Međuopštinskog istorijskog arhiva

Objekat u kome je smešten Međuopštinski istorijski arhiv podignut je 1865. godine o čemu svedoči i natpisa na zgradi, a. . .

Izvor: printscreen
Manastir Radovašnica

Manastir Radovašnica se nalazi na severnim obronicima planine Cer oko 23 km od Šapca. Tačnije,  ispod vrha Kosanin grad, na oko. . .

Izvor: printscreen
Manastir Petkovica

Manastir Petkovica nalazi se u selu Petkovica, u podnožju planine Cer, 35 km od Šapca. Petkovica je ženski manastir, veoma. . .

Izvor: printscreen
Manastir Čokešina

Manastir Čokešina je pravoslavni ženski manastir koji se nalazi u istoimenom selu, u podnožju Vidojevice na planini Cer, Mačvanski Prnjavor,. . .

Izvor: printscreen
Crkva Preobraženja u Krivaji

Crkva posvećena Preobraženju smeštena je u živopisnoj dolini središnjeg dela sela Krivaje. Od 16. do 18. veka crkva je bila. . .

Izvor: printscreen
Crkva Sv. Petra i Pavla u Pocerskom Dobriću

Pre ove bogomolje u Pocerskom Dobriću bila je brvnara koju su Turci zapalili 1815. godine. Zahvaljujući ktitorstvu Marka Štitarca u. . .

Izvor: printscreen
Crkva Sv. Jovana Šangajskog na Ceru

Na lokaciji Lipove vode, na planini Cer nalazi se nova crkva koja je posvećena Sv. Jovanu Šangajskom. Nalazi se na. . .

Izvor: printscreen
Katolička crkva Sv. Joakima i Ane

Iako o župi Svete Ane nema mnogo pisanih tragova, budući da iz raznih razloga nisu sačuvani, zna se da su. . .

Izvor: printscreen
Spomen kompleks na Tekerišu

U toku I svetskog rata, 1914. godine, na planini Ceru vođena je žestoka borba između srpske i austrougarske vojske. Odlučujuća. . .

Izvor: printscreen
Spomen kosturnica u Prnjavoru

Selo Prnjavor leži u jugozapadnom delu mačvanske ravnice, između reke Drine i brda Džajevca, obronka planine Cer, na putu Šabac. . .

Izvor: printscreen
Spomen komleks Ašikov grob

“Ovde počiva priča o ljubavi. Pavle i Đula postaše deca raja. Voleli se iskreno i do kraja”, epitaf je na. . .

Izvor: printscreen
Okućnica Đakovića u Nakučanima

U selu Nakučani, u Strojića mali, na brdu zvanom Carić, nalazi se kompletno sačuvano pocersko seosko domaćinstvo iz 19. veka,. . .

Izvor: printscreen
Znamenito mesto Mišar

Na Mišarskom polju kod sela Mišara, oko 6 km jugoistočno od Šapca, odigrao se u sredu, 1. avgusta po starom ili. . .

Izvor: printscreen
Park nauke

Učionica u „Parku nauke“ je projekat koji se četiri godine uspešno razvija u saradnji sa Institutom za fiziku u Zemunu i Centrom za. . .