Туристичка организација града Шапца
LAT
EN SR

Фестивал цвећа „Руже Липолиста“

Фестивал цвећа „Руже Липолиста“ традиционално сеодржава у другој половини јуна. У селу Липолист, код Шапца, тада се окупљају призвођачи, дистрибутери и сви љубитељи РУЖЕ и њене лепоте. Фестивал представља потенцијале које има производња цвећа, отвара могућности за међусобну сарадњу, удруживање и заједнички наступ на другим тржиштима. Осим тога представља шансу за размену искустава, знања и успостављање контаката и сарадње у овој и бројним другим областима које унапређују услове живота и рада.

Липолист, село на двадесетак километара од Шапца, на путу према Лозници, многи кажу с правом носи епитет најмириснијег. У овом селу руже се гаје деценијама, а данас се производњом бави двадесетак мештана. Руже из овог села продају се на тржишту Русије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Мађарске и других земанља, а стижу чак и у Холандију. Липолист је побратим са холандским местом Лотум и учесник пројекта прекограничне сарадње „Росис, Росас, Росарум“.

Организатори Фестивала су Туристичка организација Шапца, Удружење „Руже Липолиста“, а покровитељ Град Шабац. Као престижна манифестација која, осим туристичког, има и значајан привредни потенцијал, Фестивал је ушао у трећу деценију трајања, афирмишући вредан рад липолишких ружара и позитивне и трајне вредности, утемељене на раду, посвећености и љубави.