Туристичка организација града Шапца
LAT
EN SR

Крсмановића кућа

Објекат који доминира центром града подигнут је 1891. године а дело је чувеног архитекте Јована Илкића.  Ову кућу, данас познату као Крсмановића кућу у мираз тој породици донела је Јованка из чувене шабачке породице Топузовић. Њен отац је тестаментом одредио да се на том месту подигне 12 дућана, те да се од прихода куће сваке године одвоја по 200 дуката као мираз сиромашним шабачким девојкама, од којих ће по две сваке године добијати по 100 дуката.

Када је ћерка наследила кућу, наследила је и те обавезе. У овом објекту одмах по завршетку изградње налазило се Дрино-савско коло јахача кнез Михаило, а потом је тај простор држала Трговачка омладина Шапца у чујем окриљу је радила и Читаоница шабачка, до измештања у кафану Јелен на Баиру оред Први светски рат. Последњи наследник Крсмановића куће, да би остала сачувана, поклонио је кућу држави.

Крсмановића кућа има значајну и архитектонску и амбијенталну вредност. То је спратна грађевина, грађена по угледу на раније стилове, са мноштвом отвора и богато решеним централним делом. С обзриом да је грађевина рађена за угао, тај централни фон је некада био крунисан неоренесансном куполом, а по симсу су биле постављене стојеће фигуре, које је током уништавања града у Првом светском рату, према неким сведочењима, чекићем полупао један аустријски војник. Значајан елемент на фасади су  четири нише у којима су смештене фигуре богиње Флоре, као и медаљон са годином изградње.