Туристичка организација града Шапца
LAT

Кућа проте Јована Павловића

Кућа проте Јована Павловића је једини примерак сачуване балканске профане архитектуре у граду и потиче из 1846. године.  Налази се у улици Масарикова бр. 3 у Шапцу. После 1863. године, протина удовица кућу продаје и она до данас мења више власника. Дуги низ година у њој је била смештена позната посластичарница “Липа”.

У време када су општинске власти града тражиле повиљно решење за зграду Шабачке гимназије, прота је понудио своју кућу, али је тај предлог одбијен због малог простора који је бројао три собе на спрату, кухињу и конг, а у приземљу две собе, кухињу и конг. На спратном делу сачуван је распоред просторија. Објекат има благо издужену правоугаону основу са улазом на бочној фасади. Улична фасада има на спратном делу низ од три прозорска отвора која су међусобно одвојена наглашеним, једноставним пиластрима. Кров је благог пада, са ћерамидом као покривачем.

Иначе, прота Јован Павловић био је изизетно уче човек свог времена: имао је библиотеку од преко 1.500 наслова, која је била пример приватне шабачке библиотеке у 19. веку, поред библиотеке господар Јевремове или др Антона Гродера. Прота Павловић је писао и преводио: први је преводилац Милтоновог Изгубљеног раја, као и других књижевно-црквених дела са немачког језика. Вука Караџићга је сматрао једним од првих  свештеника у Србији, па не чуди што га је Јеврем Обреновић узео за свог придворног свештеника. Маркантног изгледа и врло речит, често је био мецена младим уметницима.

Прота је био у пратњи кнеза Милоша када је 1835. године ишао у Цариград. Дивно је говорио и на крунисању руског цара Николаја, пасу руски званичници тржили његов говор да га целог златним словима уклешу у камен у цркви. Друштво српске словесности изабрало га је за свог дописног члана 1842. године.

Личност каква је био прота Јован Павловић, позната и уважена у националним оквирима, благодетна је и утицајна и у својој средини: покретач је Читалишта (најстарији члан Читалишта шабачког, члан апелатор конзисторије, како се потписивао), заслужан за почетак позоришног живота и сакупљање прве музејске збирке – све под кровом Читалишта.

Адреса: Масарикова 3