Туристичка организација града Шапца
LAT

Споменик Три одликовања

Страховита катасторфа задесила је град током Првог светског рата. Велике војне операције које су се одигравале у непосредној близини нису поштеделе ни Шабац. Град је порушен, попаљен, становништво преполовљено. Од 14.000 предратних становника, једва да је у животу остало 7.000. Број преосталих за живот икако могућих кућа, био је мањи од пола. Непријатељ није поштедео ни градску цркву, школе, болницу, приватне куће.

“Шабац је био богата варош, весела, трговачка,чиста – данас је то хрпа рушевина”, записао је Арчибалд Рајс. Можда је једна од напотреснијих реченица која говори о стравичним злочинима и страдању града она коју је Павле Поповић записао у свој дневник: “Да видите Шабац не бисте опраштали”.

Шабац се поново издваја у Србији, али овај пут по страдању, због тога је добио назив Српски Веден и три јединствена ордена: француски Ратни крст са палмином гранчицом 1920. године, чехословачки Ратни крст 1925. године због којег је Поцерска улица добила и понела назив по првом чехословачком председнику Томашу Масарику и Карађорђеву звезду са мачевима ИВ реда од своје државе.

У знак сећања и са жељом да се не заборави, град Шабац је подигао ово спомен обележје 2008. године које је рад вајара Мије Томанића.

Адреса: Карађорђева улица