Туристичка организација града Шапца
LAT

Тврђава Стари град – Шетња кроз легенду, мит и стварност

Туристичка тура о тврђави Стари град почиње шетњом до саме тврђаве и причом о Мехмеду ИИ који је 1470. године послао у Шабац 20.000 турских војника на овај део тока реке Саве како би контролисао, свог тада највећег противника, аустроугарског војсковођу – Матију Корвина.

Посетиоци би били упознати са са културно-историјском биографијом, историјским чињеницама и занимљивостима о врсти градње тврђаве Стари град, њеној намени, самом гео-политичком микроположају археолошког локалитета и историјату шабачке тврђаве кроз неколико повезаних целина (тврђава од дрвета и блата, тврђава од цигле и камена, тврђава у 16., 17.и 18.веку, тврђава после Карловачког мира, тврђава током Аустро-турских ратова, тврђава за врема Краљевине Југославије, тврђава за време Другог светског рата). Посебан сегмент туристичке туре биће посвећен тврђави у фази реконструкције и њеном будућем изгледу и намени.

Куриозитет ове туристичке туре јесу свакако имена историје тврђаве Стари град, попут султана Сулејмана Величанственог који је боравио на тврђави 1521. године, Влада Цепеша, познатијег као Грофа Дракулу. Незаобилазна личност о којој ће бити речи је и Змај Огњени Вук, унук Деспота Ђурађа Бранковића и заповедника у Угарској војсци у служби Матије Корвина који је у Шапцу службовао 1476. године.

Туристичком туром обухваћена је историја тврђаве Стари град и Шапца, дуга више од 500 година. Посетиоци би имали прилику да чују интересантне историјске детаље о животу турске војске, цивилног становништва, вакуфским зградама (подграђу) тврђаве, диздаревој резиденцији, првом мосту на реци Сави из 1521. године, школама из тог перода, кућама од плетара и џамијама које су постојале у Шапцу за време турске владавине.

Прича нас води и изван граница саме тврђаве, места где се родио Шабац. Шабац као турска касаба пре доласка Јеврема Ореновића, насеље са више од 15 махала и мноштвом ханова и механа, претеча познатих шабачких кафана је ризница непознатих чињеница које ће сви посетиоци имати прилику да чују.

Порекло имена града Шапца је посебна целина ове туристичке туре. Интересантно је то што се до данашњих дана не зна прецизно зашто се Шабац зове управо тако. Туристички водич ће у овом делу туристичке туре, представити различита становишта и хипотезе од периода када су Турци владали на овим просторима до хипотеза новије географије и историје (нпр. Шабацијум, Савац, Савацијум, Заслон, Бејурделен, итд.).

Синтеза реке Саве и тврђаве Стари град је нераскидива веза и последњи део ове туристичке туре. Са посебним акцентом на овако важну природну вредност који има град Шабац и која је у свом целокупном току најшира управо код Шапца, посетиоци ће бити упознати са реком Савом као туристичким потенцијалом, границом, извором живота, али и невоља у прошлости, садашњости и будућности.